Прочитај ми чланак

Оскрнављен гроб вође укро нациста Степана Бандере у Минхену (ФОТО)

0

Гроб украјинског нацистичког сарадника Степана Бандере био је на мети “вандала” у Минхену у Немачкој, изјавио је у суботу белоруски опозициони активиста Алеш Чајчић.

Чајчић је на Фејсбуку објавио четири фотографије на којима се види гроб прекривен љубичастим графитима кукастих крстова и других симбола.

 

„Гроб Степана Бандере у Минхену, оштећен. Одлучио сам да га посетим први пут, а ту је полиција и овај призор ”, очајан је Чајчић.

In Munich, vandals ransack Bandera's grave | Ukrainska Pravda

Бандерино име на гробу је такође прецртано љубичастом фарбом.

In Munich, unknown persons desecrated the grave of Bandera (photo)

Ово није први напад на гроб украјинског Анта Павелића, који је убијао цивиле са нацистима током Другог светског рата, а који се сматра херојем у данашњој Украјини, колевки русофобије.

Дана 7. марта, бивши амбасадор Украјине Андреј Мелник пријавио је оскрнављен гроб Бандере и позвао локалну полицију да пронађе и казни „одвратни олош“ који је прекрио споменик непознатом супстанцом.

„Каква штета што демонизацију С.Бандере не спроводи само московска пропаганда, већ и угледни немачки историчари “, написао је тада на Твитеру.

Током свог скоро осмогодишњег мандата као највиши дипломата своје земље у Немачкој, Мелник хазарског порекла је остао познат по дубоким симпатијама према украјинском нацисти.

Прошлог месеца, разговарајући са немачким подкастером Тилом Јунгом, Мелник је више пута негирао да је Бандера умешан у масовна убиства Јевреја, Пољака и православних Руса у Украјини током Другог светског рата на територији данашње Украјине.

Његове изјаве су изазвале бурне критике из Пољске и из Израела. Међународни гнев приморао је украјинско Министарство спољних послова да се умеша и објасни да Мелниково обожавање Бандере не представљају званични став Кијева.

Украјински председник Владимир Зеленски разрешио је Мелника 9. јула.

Хрватске усташе обожавају Бандеру исто колико Хитлера и Павелића.