Прочитај ми чланак

Орбан: ЕУ може да заустави сукоб у Украјини за 24 часа, али то не жели

0

На ивици смо од избијања директног сукоба западноевропских и америчких трупа и руских снага, упозорио је мађарски премијер, поновивши да његова земља жели да остане по страни

Руководство Европске уније могло би да заустави сукоб у Украјини за један дан да то жели, али они желе директан сукоб с Русијом и иду ка томе, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан за телевизију ТВ2. 

„Да европски лидери сада желе мир, прекид ватре на фронту би се догодио у року од 24 сата. Требало би само да кажу: ′Драги Украјинци, прекид ватре је неопходан, треба се зауставити, нећемо давати више оружја и новца док не дође до прекида ватре и мировних преговора.′ Доналд Трамп то може да среди за један дан“, прокоментарисао је Орбан.

Према његовим речима, уколико западне земље наставе да шаљу оружје све већег домета у Украјину истим темпом као до сада, „ускоро ћемо се приближити коначној и последњој станици, када ће се западноевропске или америчке трупе наћи у Украјини“.

„У овом тренутку се налазимо на неколико центиметара од директног сукоба“, упозорио је мађарски премијер, те истакао: „лидери ЕУ то и желе“. 

„Морамо да се боримо да Мађарска, по својој жељи, остане ван свих акција које желе да спроводе ван територије Мађарске и против других држава“, објаснио је, додајући да ће управо о томе следеће недеље у Будимпешти разговарати с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

За то ће бити потребно показати снагу, јер, како је рекао, мађарске власти у 20. веку такође нису желеле да учествују у два светска рата, али су у њих биле увучене, јер нису могле да се одупру.

НАТО није настао како би се водиле војне операције ван граница Алијансе, „то је строго забрањено, он је одбрамбена алијанса“, подсетио је Орбан.