Прочитај ми чланак

Оптимистична прогноза научнице: Вирус корона осуђен на пропаст

0

Вирус корона осуђен је на пропаст, а краја света неће бити, пандемија вируса корона може да се заврши сама од себе још пре појаве прве ефикасне вакцине, изјавила је докторка биолошких наука и професорка Школе системске биологије ГМУ Анча Баранова.

„Сматрам да ће се вакцина против вируса корона појавити за годину и по дана. То је прилично дуг рок и потребно је издржати до тада. Не сусрећемо се први пут са вирусом корона. Пре ове постојале су две епидемије коронавирусних инфекција, чије су последице биле страшније. Тада су лекари оперативно разрадили и довољно проучили обе врсте вируса у смислу развоја вакцине. Лек није пуштен у производњу само зато што је активност самих вируса постепено нестала“, подсетила је Баранова.

© CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation

Научница не искључује могућност да и овај пут пандемија може да крене путем самоуништења, када број излечених особа почне вишеструко да премашује број новооболелих.

„С тим у вези, постоје два закључка: не постоје суштинске препреке за прављење вакцине против вируса корона, чак и сам вирус може да нестане без вакцине. Та је чињеница свима позната и никакав крај света се не догађа“, тврди Баранова.

Научни умови у потрази за леком

Према њеном мишљењу, пандемија вируса корона била је озбиљан тест стабилности многих националних здравствених система, чија се модернизација већ дуго наметала, али се одлагала из овог или оног разлога. Она је додала да сада најбољи научни умови широм света трагају за леком.

„Тренутно немамо само једног кандидата када је реч о вакцини, већ је стотине пројеката покренуто у свакој земљи. Само у САД их има десетине. У неким земљама већ постоје пројекти у којима може да се провери управо ефикасност вакцине, јер је њена безбедност већ проверена“, рекла је професорка.

Пандемија ─ сезонског карактера

Научница је додала да КОВИД-19 може да победи и сама природа и истакла да је пандемија сезонског карактера.

„Русија има среће у том смислу, она је земља са континенталном климом, где лети преовлађује топло и суво време, што је веома лоше за вирусе а добро за заустављање епидемије“, истакла је она.

Баранова саветује да не препуштамо паници коју шире неки медији и да сачувамо здрав разум.

„Вирус корона је, ван сумње, опасна болест, као и остали слични њему. Међутим, не заборавите на достигнућа у домену медицине и науке“, закључила је она.
У Русији укупан број оболелих од вируса корона износи 8 672, преминуле су 63 особе, а оздравило 580 људи.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији вируса корона КОВИД-19.