Прочитај ми чланак

„ОНО ШТО СЕ ДЕШАВА У КОНГУ једноставно је неописиво“

0

Побуњеници и владине снаге у Конгу починили су зверства која укључују масовно силовање, канибализам и унакажавање тела цивила, објавио тим УН.

Како преноси Индеx.хр, тим стручњака Уједињених нација за људска права истраживао је сукобе у региону Касаи. Њихов закључак је да су обе зараћене стране криве за ратне злочине и злочине против човечности.

У детаљном извештају који су сачинили на 126 страница тим је описао гњсне нападе извршене у сукобу који је избио крајем 2016. године, а које су починиле милиције Камуина Нсапу и Бана Мура те оружане снаге Конга (ФАРДЦ).

Жртве бруталних напада изјавиле су да су војници присиљавали дечаке да силују властите мајке, девојчицама су говорили да ће им врачање дати способност да хватају метке, а жене су морале да бирају између групног силовања и смрти.

„Оно што се догодило у Касаију једноставно је неописиво“, изјавила је конгоанска министарка за људска права Марие-Анге Мусхобекwа пред већем УН-а. „Једна жртва испричала је да је у мају прошле године видела групу милитаната Камуина Нсапу који су носили одрезане женске гениталије као медаље“, стоји у извештају УН.

Други сведоци суописали да су видели припаднике војске док режу делове тела жртава, кувају их и једу. Резали су живим мушкарцима гениталије, особито ФАРДЦ, и пили људску крв“, испричали су сведоци.

Главни истражилац УН-а Бакр Вали Ндиаје изјавио је да су у једном нападу милитанти Камуина Нсапу одрезали главе најмање 186 мушкараца и дечака из једног села. „Натерали су те дечаке да се боре ненаоружани и рекли им да ће их чаробни обреди учинити отпорнима на нападе. Многу такву децу-војнике поубијале су снаге ФАРДЦ-а. Тијела су покапали у масовним гробницама“, рекао је Ндиаје.

Додао је како се прво сматрало да постоји 86 таквих масовних гробница, али тим који је истражио подручје сматра да би их могло бити на стотине.

Портпарол конгоанске владе изјавио је за Ројтерс да би те информације требало пренети судству у Конгу, али такође сматра и да се ради о политички мотивисаној медијској кампањи која нема везе с правдом.

Нилс Мелзер, специјални УН-ов извештач о мучењу, позвао је свет на брзо реаговање и изјавио да се мора спречити „још једна Руанда или Сребреница“ у Касаију. Упозорио је да би злочини полиције и војске у Конгу могли довести до геноцида ако се ништа не учини како би се брутални напади зауставили.