Прочитај ми чланак

ОЛЕГ ЦАРЕВ: O „добровољцима“ и „плаћеницима“

0

americki-padobranci i ukrajinski vojnici2
Као што знате, када се неко бори на страни кијевског режима – то је „добровољац“. Али, ако се бори против њега – „плаћеник“ је.

Врховна рада Украјине је одлучила да цементира ту „логичну“ разлику, и на првом гласању усвојила закон број 2389, према коме се учешће странаца у АТО званично легализује.

Сада ће странци и лица без држављанства у Украјини боравити на законској основи – „де јуре“, а не илегално као раније – и бити по уговору примани у Украјинске оружане снаге, добиће војне чинове и накнаду (на рачун пореских обвезника, наравно), а после три године службе и право на држављанство уколико то желе.

Врховна рада је истовремено променила члан 447 Кривичног закона и увела казну за регрутовање „плаћеника“ – од 3 до 8 година затвора, иако је заборавила да објасни по чему су „плаћеници“ другачији од оних који су позвани у украјинску војску на основу закона.

Биће да их се мора разликовати интуитивно, на основу „домољубног осјећаја“.

Другачије се не може одгонетнути ова загонетка.

oleg carev .ru

О АУТОРУ

Олег Царев, некада кандидат за председника Украјине, сада председник Скупштине Новорусије.

Читаву годину украјински медији трубе да је нечувено и страшно што у Доњецк и Луганск долазе страни држављани да помогну Новорусији.

Пишу о Осетима, Чеченима, „тенковским посадама Бурјата“, о тајанственим „инструкторима из ГРУ и официрима ФСБ-а“, и обичним људима из целе Русије који никакве везе немају са руском војском, већ су се добровољно пријавили у војску младе републике.

Али све су то плаћеници – према украјинским медијима. Странци што су се нелегално инфилтрирали на територију друге државе, у којој право на отпор, ако ико, имају само њени држављани.

Очень хорошо.

Али шта ћемо с чињеницом да у службу кијевског режима долазе Американци, Пољаци, Швеђани, држављани Грузије, чак и противници Рамзана Кадирова из такозване Ичкерије?

Али они нису плаћеници, кажу украјински медији.

То су наши храбри драговољци.

Очень хорошо.

Само треба да престанемо с причом да једино држављани Украјине имају право да учествују у сукобу.

Јер ако кијевски режим скупља зликовце и фашисте из целог света, и намерава да их у украјинској војсци држи о трошку народа, онда поштени људи из целог света имају право да такав режим руше.

А где ће их Кијев сврстати – у плаћенике или добровољце – нас, искрено, брига није.

Изворни текст: … – Наши молодцы, а ваши подлецы
На енглески превела: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано, Магацин и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић