Прочитај ми чланак

Окретање леђа Америци: Саудијски нафтни гигант договорио сарадњу с Кином

0

Саудијска Арабија склопила је огромне уговоре са Кином, највећим купцем њене нафте

Нафтни гигант „Сауди Арамко“ пристао је да купи 10 одсто кинеске рафинерије нафте за 3,6 милијарди долара. Да раније, компанија је најавила заједничко улагање са још две кинеске компаније у изградњу нове рафинерије и петрохемијског комплекса на североистоку Кине који може да произведе 300.000 барела на дан.

Споразуми блискоисточне државне нафтне компаније и њеног највећег тржишта додатно ће ојачати већ добре односе Саудијске Арабије и Кине, пише „Фајненшел тајмс“.

У оквиру аранжмана са „Ронгшенг“ петрохемијом из Шенжена, „Сауди Арамко“ ће испоручивати 480.000 барела саудијске нафте дневно највећем кинеском интегрисаном постројењу за рафинацију и хемикалије у провинцији Џеђијанг.

Договори отварају простор „Сауди Арамко“ да повећа уговоре о снабдевању са Кином за до 690.000 барела дневно, баш у тренутку када је удео Саудијске Арабије на највећем светском тржишту увоза нафте под притиском пораста испорука јефтиније сирове нафте из Русије.

Русија је понудила споразуме о сниженим ценама за повећање извоза нафте у бројне земље, укључујући Кину и Индију, након што су западне санкције блокирале приступ европским тржиштима.

Према подацима кинеске царине, Русија је претекла Саудијску Арабију као највећег кинеског снабдевача сировом нафтом у јануару и фебруару, испоручујући око 2 милиона барела дневно. Саудијска Арабија је испоручила око 1,7 милиона барела дневно у прва два месеца ове године, што је пад у односу на око 1,8 милиона барела дневно годину дана раније.

Раније овог месеца, након што је „Сауди Арамко“ пријавио рекордну добит од 161 милијарду долара за 2022. годину, извршни директор Амин Насер рекао је за „Фајненшел тајмс“ да су дугорочни уговори компаније са кинеским купцима кључни за њену способност да задржи тржишни удео у Кини без потребе да даје попуст на сирову нафту.

Мохамед Ал Кахтани, извршни потпредседник компаније, рекао је да инвестиција у Ронгшенг показује „дугорочну посвећеност компаније Кини“.

Постројење „Ронгшенг“ може да преради до 800.000 барела сирове нафте дневно и произведе 4,2 милиона метричких тона етилена годишње.

Хелима Крофт, шефица истраживања сировина у „Капитал маркетсу“ каже да су споразуми показали важност кинеског тржишта и слабљење веза између Саудијске Арабије и САД.

„Ово је додатна потврда да економска будућност лежи на истоку и да ће Ријад настојати да избегне да буде увучен у спор Вашингтона и Пекинга“, каже Крофт.

„Сауди Арамко“ планира да у другом кварталу 2023. године са „Чајна норт индустриз“ изгради постројење у граду Панђин у североисточној Кини, које ће прерађивати 210.000 барела сирове нафте дневно из „Сауди Арамкоа“ и које би у потпуности требало да буде оперативно до 2026.

Саудијска комопанија имаће 30 одсто власништва над објектом, „Чајна норт“ највећи удео – 51 одсто, док ће преосталих 19 одсто бити у рукама друге кинеске компаније „Панђин Сиченг индустријал“.

Џим Крејн, стручњак за енергетику са Универзитета Рајс каже да договори са Пекингом прате сличне инвестиције саудијске компаније у Кини, Индији, Јужној Кореји и Малезији и обезбеђују купце за сирову нафту чак и ако потрошња почне да се смањује у другим деловима света.

„Како потражња за нафтом у земљама ОЕЦД-а (Организације за економску сарадњу и развој) опада, велика тржишта у Азији су место где се акција помера“, рекао је он.