Прочитај ми чланак

Одговор на нове изазове: Зашто Путин повећава бројност руске војске

0

Одлуку председника Владимира Путина да повећа бројност војске руски експерти махом повезују са војним претњама изазваним агресивном политиком НАТО-а. По њиховом мишљењу, Русији је потребно више „позадинаца“, чувара државних граница, као и војника који ће радити на осигуравању безбедности савезника из ОДКБ-а.

Мишљења око тога да ли је таква одлука повезана са Украјином су подељена. Док неки експерти говоре о томе да Путин повећава бројно стање Оружаних снага јер су потребни војници који ће на ротирајућој основи бити у зони специјалне операције, други сматрају да је повећање од 137.000 војника „незнатно“ и да то не треба схватити као почетак некакве врсте мобилизације због ситуације у Украјине.
„Путин је, као врховни командант, одлучио да повећа број војног особља у руској војсци за око десет одсто, а половина је цивилно особље. Дакле, повећање је незнатно. То нема много везе са специјалном војном операцијом. Да је Путин донео одлуку, на пример, о удвостручењу броја, на четири или пет милиона, онда би се то могло тако схватити, али се све практично дешава у оквирима постојеће структуре оружаних снага“, оценио је руски експерт Алексеј Подберјоскин.

Са овим увећањем, Оружане снаге Русије имаће укупно 1.150.628 војника, док ће заједно са подофицирима, официрима и својим „цивилима“ – имати 2.039.758 припадника. Путинов указ ступиће на снагу првог дана идуће године.

Подберјоскин оцењује да председнички указ може бити повезан са структурним променама у руској војсци.

„У току су редовне структурне промене, што је сасвим природно, јер долази до промена у разним родовима војске. Например, формиране су ваздухопловне снаге са одговарајућим јединицама, било је промена унутар десантних трупа, на неким местима је дошло до преласка из бригаде назад у дивизије, дошло је до прерасподеле између војних округа и флоте. Све унутрашње промене захтевају извесну, рекао бих, ‘козметичку’ реорганизацију структуре“, рекао је Подберјоскин.

Путинов указ о повећању броја Оружаних снага Русије војни експерти повезују са повећаним бројем војних претњи које долазе од стране САД и њених НАТО савезника

Више војске због појачаних НАТО претњи

Депутат Државне думе и бивши командант елитних Ваздушно-десантних снага, генерал-пуковник Владимир Шаманов повезао је актуелни декрет о повећању броја Оружаних снага Русије са повећаним бројем војних претњи. Према његовим речима, дестабилизација међународне ситуације је резултат политике САД и њених савезника.

Он је у изјави за РТ рекао да политика колективног Запада постаје све софистициранија и агресивнија према Руској Федерацији и цивилном становништву Донбаса, те да Русија мора активније томе да се супротставља.

Према његовом мишљењу, у будућности има смисла повећати број Оружаних снага РФ за 1,5 милиона људи, с обзиром на то да западне земље сада активно повећавају војне трошкове и намеравају да значајно појачају састав својих оружаних снага.

Како је истакао, руске власти треба у најскорије време да припреме сет мера за хитну примену председничког указа. У тренутној ситуацији, Русији су потребне одлучне политичке и војне одлуке, а за то постоје ресурси, истакао је он.

Сличну тачку гледишта дели и Владимир Џабаров, први заменик шефа Комитета за међународне послове Савета Федерације, који такође сматра да би требало повећати бројност Оружаних снага РФ због озбиљног погоршања међународне ситуације и потребе да се ротирају учесници специјалне операције у Украјини.

Џабаров оцењује да је ово „закаснела одлука“, с обзиром да тренутна величина руске војске више није довољна због тешких процеса који се одвијају широм света у сенци специјалне војне операције у Украјини. Русија треба да ојача своје границе, а трупама које делују у Украјини потребан је одмор.
Такође, Џабаров није искључио избијање нових жаришта, али истовремено истиче да Русија има људске и материјалне ресурсе да створи већу, мобилнију и добро обучену војску.

У Русији све више добровољаца, народ подржава Путина

Политиколог и војни експерт Иван Коновалов повећање бројног стања војске такође повезује са повећањем спољних изазова и претња.

„Очигледно, ово одражава реално стање ствари тј. ово повећање је неопходно за брз одговор на изазове са којима се руска држава тренутно суочава. Ово није нужно повезано са специјалном војном операцијом, али је повезано са свеукупном ситуацијом у свету која се веома закомпликовала. Тензије расту, а видимо и да Финска и Шведска улазе у НАТО. Дакле, наша конфронтација са колективним Западом поприма прилично глобалне форме, није ограничена само на украјински фактор“, рекао је Коновалов за Спутњик.

Експерти истичу да Русија неће кренути путем Украјине, која на фронт шаље необучене регруте користећи их као „топовско месо“, те да сваки руски војник претходно мора проћи неопходну обуку.
Стручњаци напомињу да у руском друштву влада велико интересовање за служење у војсци и учешће у специјалној операцији у Украјини, али да не могу сви који желе да уђу у редове Оружаних снага.
С тим у вези, добровољаца је много у Русији, а Чеченија је постала један од центара за обуку мушкараца који су одлучили да узму оружје у руке.

Обука се спроводи у бази Руског универзитета специјалних снага у Гудермесу. Тамо пролазе убрзани курс руковања ватреним оружјем и тактичке обуке, а према речима лидера Чеченије Рамзана Кадирова у републику долазе мотивисани мушкарци различитих националности. Како је навео Кадиров, на питање зашто им све ово треба, они одговарају – „ради заштите својe отаџбине“.
Путинов указ, који експерти поздрављају, треба да доведе до формирања система масовне обуке новог војног кадра, који ће служити не само у зони специјалне операције, него и шире – на државним границама, у Централној Азији, посебно у оквиру ОДКБ. Још су јануарски догађаји у Казахстану показали да Русија треба да држи контигенте спремне за оперативне мировне мисије у такозваном јужном делу земље.

Многи експерти су уверени да ће бројно стање Оружаних снага РФ бити увећано искључиво ангажовањем војника по уговору и да ће руско друштво подржати Путинову одлуку о повећању бројности војске, с обзиром да убедљива већина грађана Русије – око 75 одсто њих – подржава руску специјалну војну операцију у Украјини, чији је циљ денацификација и демилитаризација Украјине, а такође народ је јединствен у ставу око супротставњања НАТО-у који гомила трупе и наоружање на руским границама, што је директна претња безбедности Русије.

Осим тога, руска армија се непрестано модернизује, па ће бити потребан и кадар за рад на новој војној техници. Како су прецизирали војни експерти, ускоро ће бити потребно много стручњака за нове системе С-500 и А-235 „Нудољ“. Мења се и флота, граде се нови прекоокенски бродови и самим тим рашће и потреба за професионалним посадама.

Поједини експерти оцењују да би број војника по уговору требало повећати на најмање 1,2 милиона. Ипак, истичу да је и постојећа руска војска снажна и јака да одбије све претње и одбрани своју државу и народ.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!