Прочитај ми чланак

Од 1. јануара огромно поскупљење струје у Немачкој

0

Немачка влада је донела одлуку о ограничењу цене струје и гаса које ће важити до јануара 2023. до априла 2024. године.

Претходно је више од 7 милиона домаћинстава обавештено о огромним поскупљењима струје од Нове године.

Pexels

Немци ионако имају најскупљу струју у ЕУ. А ових дана су милиони домаћинстава добили обавештење о поскупљењу струје од Нове године. Нека повећања су драстична. На пример, Рхеиненергие из Келна ће од јануара струју наплаћивати око 55 центи по киловат-сату! То је повећање од скоро 130 одсто.

Поред Келна, поскупљење је позамашно и у Минхену: киловат-сат ће од Нове године коштати 61,9 центи. Раније је то било 25 центи.

„Нова година почиње огромним таласом поскупљења електричне енергије“, рекао је Торстен Шторк, енергетски стручњак на порталу за поређење цена Веривокс. Провајдери струје постепено пребацују повишене тржишне цене на своје купце.

Рхеиненергие из Келна се такође позива на високе трошкове набавке: „У односу на претходну годину, цене на берзама струје су порасле за више од 300 одсто, на врхунцу више од десет пута. Уз то расте и мрежарина“.

Погођено 7,3 милиона домаћинстава

Портал за поређење цена Check24 пише да је у Немачкој повећањем цене струје од Нове године погођено „око 7,3 милиона домаћинстава“.

Повећања износе у просеку 60,5 одсто. Због другачије базе података, Веривокс долази са просечним плусом од 54 процента.

„Нажалост, тарифе за нове кориснике су још веће, тако да промена провајдера у већини случајева не доноси никакве уштеде. То ће се вероватно променити тек у наредних неколико месеци. Корисници стога тренутно немају избора.“

Повећања цена на почетку нове године су веома различита широм Немачке. На пример, у Градској Електропривреди у Потсдаму (Бранденбург) цена се повећава за око 21 одсто на 46,5 центи по квс. У МВВ Енергие у Манхајму (Баден-Виртемберг) од јануара струја кошта нешто мање од 45 центи – уместо досадашњих 27 центи. Источнонемачки добављач енергије ЕнвиаМ (Кемниц, Саксонија) убудуће ће наплаћивати 48,1 цент – 20,1 центи више него раније.

Значајна повећања на прелазу године нису прва у блиској прошлости: према прорачунима Check24, домаћинство са годишњом потрошњом од 5000 киловатсати је у новембру 2020. у просеку плаћало 29,4 цента, а годину дана касније – 31,6 центи. А тренутно (новембар 2022.) просек је 42,7 центи.

Зашто је струја тако скупа у Немачкој?

Цена струје од тренутно порсечно 32,7 центи по киловатсату састоји се од три компоненте:

– 51 одсто чине порези, намети и доплати

– 24 одсто иде за коришћење електричне мреже

– 25 одсто иде добављачу електричне енергије за производњу електричне енергије и продају.

Порези и доплате чине нешто више од половине цене струје по киловатсату – то је један од разлога зашто је цена струје у Немачкој толико висока у односу на друге земље ЕУ.

Екстремно повећање цена гаса, као последица руског агресорског рата против Украјине, сматра се једним од главних разлога најновијег екстремног поскупљења струје.

Притом – сада прескупа производња струје у гасним електранама одређује цену и за за све друге начине производње струје. Ради се о такозваном Мерит ордер принципу на којем инсистира Европска унија: одлучујућа за цену струје је најскупља електрана која је непоходна за покривање потражње у земљи.

Ограничње цена струје и гаса

Савезна влада је у петак 25.11. донела најављени нацрт закона, односно низ мера којима ограничава цене гаса и струје и тиме отворила пут за одлуке парламента. Министар економије Роберт Хабек (Зелени) очекује да би Бундестаг и Бундесрат могли да донесу релевантне законе до средине децембра.

По нацрту закона, од 1. јануара 2023, то би било овако регулисано:

Струја – домаћинства и мала предузећа би основна квоту струје од 80 одсто потрошње из 2021. добијала по фиксној бруто цени од 40 центи по киловат сату, а остатак по тржишној цени. Индустријске фирме ће добити гарантовану нето цену од 13 центи по киловат сату за основну квоту од 70 одсто потрошње 2021. године.

Гас – домаћинства и мала и средња предузећа ће добити загарантовану бруто цену гаса од 12 центи по киловат сату за 80 одсто потрошње из 2021. За кориснике централног грејања цена би требало да буде 9,5 одсто за контигент од 80 одсто потрошње од прошле године. А на преосталих 20 одсто потрошње се плаћа цена по уговору.

Уводи се 90 одсто пореза на додатни профит

Ова ограниченња цена струје и гаса важиће до априла 2024. Грађани и фирме бити ретроактивно растерећени за јануар и фебруар, односно, обрачун ће се извршити у марту – и за претходна два месеца.

Олакшица, односно ограничење цене струје биће делимично финансирано опорезовањем такозваног додатног профита који фирме остварују на тржишту електричне енергије. То се односи на све произвођаче струје, дакле и нуклеарне електране, оне на угаљ и произвођаче зелене струје од ветра и сунца, који су недавно имали користи од високих цена на берзи. То одузимање додатног профита у висини од 90 одсто ће се вршити од 1. децембра, а та пракса би требало да се заврши најкасније до 30. априла 2024. године.

Колико треба да платим?

Многи се питају колико ће после свих ових мера поскупљења и олакшица, на крају морати да плате за струју, гас и грејање. То је заиста веома тешко израчунати.

У рачун улази конкретно повећања цене гаса од октобра и конкретно повећање цене струје од 1 јануара. И онда треба израчунти колико је 80 одсто од потрошње 2021. (за сваки месец или у просеку?) и то онда прерачунати по управо ограниченој цени, а остатак од 20 одсто по оној у уговору. Овај део ће вероватно још да поскупљује у наредној години, бар ако је веровати стручњацима и берзи енергије. Затим, треба одузети поклон – рачун за гас и централно грејање за децембар – чија ће се висина знати тачно тек када се изврши обрачун за 2022. Поред тога ПДВ је смањен са 19 на 7 одсто на сву потрошњу гаса и на централно грејање.

И сама влада је навела да се ради „веома компликованој законодавној процедури“ у оквиру које је предвиђена и одредба којом се отежава искључивање струје и грејње неплатишама.