Прочитај ми чланак

ОБРАЧУН НА КАПИЈАМА ТРИПОЛИЈА: Генерал Хафтар заустављен на 27 километара од града

0

Снаге које подржавају Владу националног јединства у Триполију успеле су да зауставе офанзиву снага под командом маршала Халифе Хафтара, саопштио је за Спутњик извор близак премијеру Фајезу Сараџу.

Према његовим речима, Хафтарови борци су напредовали ка западу, конкретно, заузели су град Гарјан, а затим се утврдили у области контролног пункта на 27 километара од Триполија.

„Међутим, прошле ноћи су се удружиле снаге које су дошле из Триполија и Ел Завија и опколиле их“, рекао је саговорник агенције.

 
Он је рекао да је заробљено 150 људи из Хафтарових формација, а заробљено око 60 возила.

„Ситуација на путу који води дуж обале је стабилна, а пут је отворен“, прецизирао је извор. Он је додао да је тамо недавно био шеф Владе са седиштем у Триполију.

Ситуација у главном граду је мирна, закључио је саговорник агенције.

Раније је објављено да је либијска национална армија под командом Хафтара почела офанзиву на Триполи због „ослобађања од терориста“, али трупе још нису ушле у сâм главни град.

 
Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године, у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са милитантима. Уједињене нације предлажу да се на пролеће 2019. у Либији одрже општи избори, чији би резултати требало да доведу до формирања легитимних и општепризнатих органа власти.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!