• Почетна
  • СВЕТ
  • Обама: Ми ћемо стварати законе глобалне економије, а не „некe земљe попут Кине“
Прочитај ми чланак

Обама: Ми ћемо стварати законе глобалне економије, а не „некe земљe попут Кине“

0

289988-obama

ВАШИНГТОН – Амерички председник, Барак Обама, рекао је готово невероватну ствар, а то је да САД треба да креирају законе глобалне економије, а не „неке земље попут Кине“.

Обама је ово образложио на начин који одликује чист екстремни хегемонизам као темељ америчке политике, те је још једном показао да се не разликује од америчких председника који су пре њега седели у Белој кући.

„Због тога што 95% наших потенцијалних купаца живи у иностранству, САД морају да буду та земља која креира законе глобалне економије, а не неке земље попут Кине.“ – каже Обама.

„Наши извозници омогућавају 11 милиона радних места и ми знамо да извозници плаћају веће порезе држави од осталих компанија. Данас је нама могуће да освајамо и стварамо нова тржишта ослањајући се поносно на три речи, а то су: Мејд ин Америка!“ – поручио је Обама, пренела је руска агенција РИА Новости.

Кина као водећа економска сила која постепено преузима диктат геоекономских трендова је очигледно трн у оку америчком председнику.

Најновија иницијатива Пекинга да се оснује Азијска инфраструктурна инвестициона банка је наишла на подршку свих најважнијих америчких савезника – Велике Британије, Немачке, Италије, Француске…итд., а то је било велико изненађење за политичку елиту у Вашингтону. Такав развој догађаја је уздрмао Белу кућу, јер иниституције попут ММФ-а у којима САД води главну реч полако постају маргинални фактори светске економије.

Јавно омаловажање тренутно најважније економске силе на свету речима „неке земље попут Кине“ и излажење ван оквира основне дипломатске културе од стране Барака Обаме је знак велике панике Вашингтона због економског развоја Кине.

То је уједно знак да се САД креће ка свесном заоштравању односа са Кином и да се неће либити од ескалације проблематичних односа које има са овом све утицајнијом земљом.

Извор: Правда