Прочитај ми чланак

НYТ: Зашто су скупи западни тенкови рањиви на јефтине дронове

0

Њујорк тајмс је покушао да одговори на питање: зашто су скупи западни тенкови тако беспомоћни против јефтиних дронова? „Руске беспилотне летелице у Украјини наносе фаталну штету једном од симбола америчке војне моћи – тенк“, пише ауторка публикације Лара Џејкс, познати русофоб.

Тако су Руси у протекла два месеца уништили пет од 31 тенка М1 Абрамс америчке производње које је Пентагон послао Украјини прошле јесени, пише издање, позивајући се на високог америчког званичника. Још најмање три тенка су претрпела умерену штету.

Укупно је уништено 796 украјинских борбених тенкова, НYТ цитира податке са Орик-а, сајта који тврди да броји губитке на основу визуелних доказа.

Од ових скоро осам стотина, 30 немачких леопарда је уништено. „Али“, наглашава аутор, „управо Абрамс се сматра једним од најмоћнијих на свету“.

Али, на пример, Цан Касапоглу, војни аналитичар на Хадсон институту у Вашингтону, тврди да се Абрамс лако уништавају експлодирајућим дроновима – лакше него што су неке америчке војске и стручњаци у почетку претпостављали.

А пошто ове суботе Представнички дом САД планира да гласа о пакету помоћи Украјини од 61 милијарду долара, ово је веома важно, примећују новине.

Па шта је разлог?

Тенкови, нажалост, нису непробојни и најрањивији су на оним местима где је њихов оклоп најтањи. На врху је, иза блока мотора. Дакле, тенкови су погођени одозго у 90 одсто случајева.

Дронови који се тренутно користе против тенкова у Украјини су веома прецизни и погађају тенкове тамо где су најрањивији. Често се беспилотне летелице шаљу да докрајче тенкове који су претходно били оштећени противтенковским пројектилима.

Истовремено, дрон који кошта 500 долара уништава тенк за који је плаћено најмање 10 милиона долара.

Публикација цитира Владимира Зеленског, који је убрзо након доласка америчких тенкова у Украјину рекао: „Тешко ми је рећи да они играју најважнију улогу на бојном пољу.

Због тога, резимира публикација, Зеленски моли Запад да пошаље још система ПВО за уништавање, пре свега, дронова.