Прочитај ми чланак

Нуклеарни удар на Сједињене Државе могао би да убије 90% Американаца

0

Нуклеарни удар на америчке ракетне силосе, могао би да уништи 90 одсто становништва, преноси „Newsweek“.

До овог закључка дошли су научници са Универзитета Принстон. Користећи архивске временске податке, моделирали су могуће последице ширења радиоактивне контаминације по континенту, и дошли до закључка, да готово ниједан Американац неће моћи да избегне излагање.

Чињеница да би нуклеарни удар на САД довео до колосалног разарања одавно је позната. Међутим, све прогнозе које су до сада постојале, нису узеле у обзир могућност удара на америчке ракетне силосе, у којима су смештене интерконтиненталне балистичке ракете.

Научници са Универзитета Принстон одлучили су да попуне ову празнину, наставља америчка публикација. Они су спровели студију и открили, да би такав напад у почетку довео до смрти 340 хиљада до 4,6 милиона грађана САД.

300 милиона ће бити у опасности да прими смртоносну дозу радијације. Научници су користили историјске временске податке за моделирање очекиваног радиоактивног облака од напада, и показали, како ће се мењати у зависности од смера ветра.

У најгорем сценарију заснованом на временским условима 2. децембра 2021., становници скоро целе Монтане и Северне Дакоте, као и делова Небраске, Колорада, Вајоминга, Јужне Дакоте и Канзаса добили би дозу зрачења 10 пута већу од смртоносне доза. Због зрачења, смрт ће наступити у року од неколико дана.

Скоро цео централно-западни део САД биће изложен радијацији. На другим местима људи ће умирати за неколико недеља.

На крају, нуклеарни напад би могао да убије 90% Американаца.