Прочитај ми чланак

Ново европско жариште: Спор Грчке и Турске око гаса

0

Грчка и Турска се споре око налазишта гаса у Средоземљу. Ради се о поморском праву и геополитици. Турска је релативно усамљена у овом сукобу а Европа на помолу новог сукоба.

У августу су се у источном Средоземљу један турски и грчки ратни брод опасно приближили један другом. Француска је у знак подршке Грчкој послала своје ратне бродове у то подручје. Тиме су три НАТО партнера била укључена у инцидент, пише Дојче веле.

© CC0 / Pixabay

Вечити сукоб око острва
Спор око налазиштагаса у источном Средоземљу тиња већ месецима. Најновији развој догађаја је алармирао Европску унију и Немачку као тренутно председавајућу Саветом ЕУ.

“Актуелна ситуација је игра с ватром и најмања искра може изазвати катастрофу”, рекао је министар спољних послова Хаико Мас после разговора с представницима грчке и турске владе.

Корен сукоба лежи у уговорима старим готово 100 година. Након Првог светског рата је Споразумом из Лозане дефинисано подручје данашње Турске. Наследница Османског царства је изгубила готово сва острва у Егејском мору који су припали Грчкој. Атина и Анкара се од тада споре око искључивих економских зона око острва и турске обале.

Ове свађе су 1996. готово довеле до отвореног ратног сукоба, када су се турски специјалци искрцали на једно ненасељенои грчко острво. ЕУ је 2000 још једном дефинисала максималну поморску границу и то у корист Грчке. Но већ неколико година турски председник Ердоган тражи нову дефиницију споразума. Грчка инсистира на актуелном стању и жали се на Ердоганове фантазије о Турској као велесили.

Замрзнути проблем зван Кипар
Још једна јабука раздора је Кипар чији северни део је Турска окупирала 1974. Овај сукоб већ деценијама нагриза односе Турске и ЕУ, поготово откако је 2004. остатак Кипра примљен у ЕУ. Сада Турска додатно долива уље на ватру пробним бушењима у мору испред окупираног северног Кипра.

САД су реаговале тако што су укинуле ембарго оружја за Кипар. Турци су се повукли након што је Вашингтон послао неколико ратних пловила у ово подручје. Треба напоменути и да је америчка компанија Еxxон Мобиле активна у овом подручју.

Турска је у новембру прошле године с Либијом потписала “Меморандум разумевања” који Турској гарантује коришћење практички од Крита до Кипра. ЕУ је наравно протестовала и поставила питање како Либија и Турска без међународне подршке могу договарати нешто на штету треће стране.

Нови клуб Мед
Као одговор на споразум Турске и Либије, Атина је с Египтом потписала сличан споразум који наравно противречи оном између Турске и Либије. Грчка и Кипар су осим тога с Израелом потписале споразум о изградњи гасовода који би у потпуности заобилазио Турску и њене интересе, пише ДW.

Ту је још и Гасни форум за источно Средоземље (ЕМГФ) којем припадају Грчка, Кипар, Израел, Египат, Италија, Јордан и Палестина али не и Турска. Анкара ову групу назива “антитурским форумом”. У међувремену су се овој “антитурској алијанси” придружили и Уједињени Арапски Емирати који се виде као ривали Турској и којима смета кокетирање Анкаре с исламистичким групама попут Муслиманске браће.

Турска у изолацији
У оваквој ситуацији се Турска налази леђима уза зид. Но Анкара има разлога за незадовољство начином на који је решено коришћења мора у њеном суседству и своје незадовољство би могла изнети и пред Међународни суд у Хагу.

Но уместо тога Ердоган игра на карту агресије и војним средствима покушава да оживи некакав великотурски сан. Но националистички тонови из Анкаре доприносе само томе да се редови против Турске збијају.

Након разговора с немачким колегом Масом турски министар Мевлут Чавушоглу је сигнализовао посредовање ЕУ у сукобу с Атином. ЕУ се међутим налази у неугодном положају: с једне стране Брисел се према Анкари односи у рукавицама јер страхује од пуцања споразума о задржавању избеглица. С друге стране је обавезна да заузме страну својих чланица Грчке и Кипра.

Краткорочно би напетост могла бити смањена приближавањем Турске ЕМГФ. Но, кад је у питању поморско право, дугорочно ће помоћи само међународни преговори о надлежностима.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!