Прочитај ми чланак

Новинарка Беле куће: Софтвер који је лажирао Бајденову победу направљен у Србији

0

Гласачке машине које амерички председник Доналд Трамп оптужује да су му избрисале милионе гласова направила је канадска компанија од делова из Кине и софтвера направљеног у Србији, тврди Емералд Робинсон, новинарка „Њузмакса“, иначе извештач из Беле куће.

„Шта ако бих вам рекла да је ’Доминион‘ канадска компанија која набавља делове из Кине, а софтвер из Србије? Да су њени власници приватна компанија у чијем борду директора је Обамин амбасадор у ЕУ? И да су давали новац Фондацији Клинтон. Да ли бисте ми веровали“, написала је Робинсонова на Твитеру.

​Амерички председник Доналд Трамп раније је објавио да су му гласачке машине „Доминиона“ избрисале 2,7 милиона гласова, а на стотине хиљада приписале противкандидату Џоу Бајдену.

како је раније објављено, и у држави Мичиген било је проблема јер су гласачке машине приписивале Трампове гласове Бајдену.

Трампов правни тим навео је да због тога гласови треба да буду ручно пребројани у 28 држава које користе спорни софтвер.

Амерички медији прогласили су Џоа Бајдена победником избора, док Трамп тврди да су се догодиле бројне неправилности у кључним државама, и покренуо је спор пред судовима.