Прочитај ми чланак

Нови Зеланд: Власти позивају грађане да пријављују политичке дисиденте као…

0

Некад је било да се о обавјештајним службама нити шта зна, нити чује. Али сада гласно кажу: „Потребни сте својој земљи“ – да не испуштате из погледа своје познанике и, буде ли потребно, да их пријавите.

„Препознавање потенцијалних знакова упозорења и пријављивање безбједносној служби или полицији могао би бити кључни дјелић слагалице који спашава животе“, каже Ребека Китериџ, генерални директор Обавјештајно-безбједносне службе Новог Зеланда (NZSIS).

Фото: Newshub/Снимак екрана

У ту сврху, Служба је објавила водич под називом Препознајмо знаке – Водич за препознавање знакова насилног екстремизма као помоћ при препознавању потенцијалних терориста у окружењу.

Власти кажу да обично надзиру четрдесет до педесет потенцијалних терориста, којима је досадашњи порив био бјелачки идентитет или вјера. Али у протеклих шест мјесеци појавила се нова категорија – оних којима је порив политички.


„У питању би могле бити мјере поводом ковида које су власти предузеле… или ставови… подстакнути теоријама завјере“, појаснила је директор Безбједносне службе Ребека Китериџ.