Прочитај ми чланак

Нови потези Беле куће против Кине: Забрана америчких инвестиција у ту земљу

0

Новитети су тек наставак прошлогодишње трговинске акције када су САД увеле нова извозна правила чији је циљ био да поткопају пекиншки сектор микрочипова, односно да очувају америчку конкурентску предност у високотехнолошкој индустрији

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена, у оквиру напора да смањи економски ангажман с Кином, намерава да усвоји нове мере које би требало да обуздају технолошки и војни успон Пекинга.

Реч је о правилима чији је циљ да ограниче америчке инвестиције у Кини. Администрација је већ почела да информише индустријске групе, пре свега Привредну комору, да су у обавези да пријаве влади нове инвестиције у кинеске технолошке фирме, али и да се забрањују поједини послови у конкурентним секторима попут микрочипова, преноси „Политико“.

Новитети долазе у тренутку када администрација САД покушава да изглади тензије с Пекингом, које су ескалирале након што су Американци оборили наводно шпијунски кинески балон изнад своје територије. А будући да америчкој економији прети рецесија, Вашингтон уједно покушава да одржи трговинске везе с Кином.

„Политико“ подсећа да су креатори светске економске политике на прошлонедељном састанку Међународног монетарног фонда и Светске банке у Вашингтону изразили забринутост због тога што је Кина постала водећи светски зајмодавац, док је у исто време та азијска велесила објавила нове царинске податке који показују да је трговина са Западом – и САД и Европом – пала у првом кварталу 2023, што је пак подстакло страх од економског успоравања и раздвајања.

Иако из Бајденовог тима стижу коментари да све акције против Кине заправо нису против те земље већ су предузете у циљу заштите националне безбедности, ређају се нове мере које се тичу кинеске економије. Поред наредбе о ограничавању инвестирања, која би требало да се усвоји до краја месеца, разматра се забрана кинеске апликације ТикТок, као и повећање царине на кинеску робу.

Нови потези су тек наставак прошлогодишње трговинске акције када су САД увеле нова извозна правила чији је циљ био да поткопају пекиншки сектор микрочипова, односно да очувају америчку конкурентску предност у високотехнолошкој индустрији.

Првобитно се очекивало да ће Бајденова наредба која (пре)испитује америчке инвестиције у Кини бити финализована прошле године, али званичници Савета за националну безбедност и Министарства финансија нису могли да се договоре око тога на које секторе кинеског пословања би требало да се односи, те да ли влада може да спречи америчке пословне договоре у Кини или да их само надгледа.

Прошле године у игри су били кинески сектори микрочипова, вештачке интелигенције, квантног рачунарства, биотехнологије и чисте енергије, док се сада очекује да ће биотехнологија и чиста енергија бити изостављени.

Иако се неки аспекти нове наредбе још разматрају, званичник САД је рекао да ће поред обавезе о обавештавању о новим пословима у Кини иста укључити и забране америчких инвестиција у кинеску технологију.

„Сматрамо да би било која врста режима заснована на обавештавању требало да буде допуњена и уским, али прилагођеним скупом забрана“, закључио је амерички званичник за „Политико“.