Прочитај ми чланак

Нови план Пољске: Економски савез са Румунијом и Украјином?

0

Запад је земље региона користио за своје циљеве након што су те државе први пут прешле у капитализам након пада комунизма, каже Матеуш Моравјецки

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјавио је да се нада да ће бити могућа изградња нове економске заједнице у Централној и Источној Европи уз учешће Румуније и Украјине и критиковао „моћне западне земље због дугогодишњег подривања региона“.

На пољско-румунским међувладиним консултацијама у Букурешту, Моравјецки је истакао да је сарадња између Пољске и Румуније кључна како би се глас региона боље чуо.

„Не можемо да гледамо на Европску унију као на оне које увек морамо да слушамо и оне које увек морају да имају најбоља решење која се превозе у коферу у Букурешт или Варшаву“, нагласио је Моравјецки, а пренео јавни сервис ТВП.

Он је, такође, похвалио свог румунског колегу Николаjа Чука и председника Румуније Клауса Јоханиса због вођења политике која има за циљ „кохезију, синергију и ефикасност између две земље“.

Према његовим речима снажније земље Запада и Истока користиле су земље у региону, а Запад је тај простор користио за своје циљеве након што су те државе први пут прешле у капитализам након пада комунизма.

Моравјецки је и прошле недеље изнео своју визију будућности Европе у говору на Универзитету Хајделберг у Немачкој, и истакао улогу суверених националних држава у односу на европску федерацију.

„Ништа неће боље заштитити слободу нација, њихову културу, социјалну, економску, политичку и војну безбедност од националних држава“, рекао је Моравјецки и додао да су „други системи илузорни или утопија“, упозоравајући на даљу федерализацију ЕУ.

Нова економска заједница

Моравјецки је предложио да би Пољска и Румунија требало да развију сарадњу са Украјином, што би помогло да се унапреде инвестиције и војно-стратешки планови за будућност и омогућило стварање „нове економске заједнице у региону Централне и Источне Европе“.

Претходна година је, према речима румунског премијера, била плодна за за пољско-румунску пословну заједницу јер је трговина између две државе износила 11 милијарди евра – што представља повећање од 20 одсто у односу на 2021. годину.