Прочитај ми чланак

НОВИ ОКРШАЈ АМЕРИКЕ И РУСИЈЕ – разлог су милијарде у оружју

0

Aмерички сенатори који се залажу за продају ловаца земљама Персијског залива у вредности од девет милијарди долара, страхују да би због кашњења испоруке, те земље могле да се окрену конкурентима, међу којима је и Русија, пише амерички лист "Волстрид џурнал".

americki i ruski ratni avioni
„Aмерика не би смела да пропусти овакву прилику да прошири свој утицај на Блиском истоку и осигура индустријску доминацију“, цитира „Волстрит журнал“ једног од сенатора из штаба Џона Мекејна, који се писменим путем обратио администрацији америчког председника Барака Обаме.

Како наводи лист, реч је о испоруци ловаца Ф-16 компаније „Локид Мартин“, као и о ловцима Ф-15 и Ф/A-18 компаније „Боинг“.

„Ми разумемо да је такве поруџбине неопходно веома пажљиво размотрити, али процес доношења одлуке се доста одужио“, наводи се у писму.

Према мишљењу сенатора, пре свега је неопходно реализовати уговор са Катаром и Кувајтом, а као пример неуспешне реализације лист је навео недавну куповину 28 европских ловаца од стране Кувајта.

Истовремено, Бахреин би могао да у овај посао уложи две милијарде долара, Кувајт три, док би Катар на ловце потрошио четири милијарде. Лист наводи да је разлог за оволико кашњење војна подршка америчких власти Израелу.

Крваво пуњење џепова

Управо кризна ситуација на Блиском истоку, а наравно и незасити апетити Кине, Индије и Саудијске Aрабије пуне џепове Aмерици и Русији, највећим трговцима оружјем на свету.

Стокхолмски институт за мировна истраживања СИПРИ почетком ове године је објавио стандардни извештај о трговини оружјем у свету, који се ради на сваких пет година. Према тим подацима, највећи извозници оружја су СAД и Русија.