Прочитај ми чланак

НОВИ ХАОС У ПАРИЗУ: Полиција употребила сузавац против „жутих прслука“

0

У француској престоници се настављају демонстрације „жутих прслука“, који се супротстављају увођењу пореза на гориво и траже оставку председника Емануела Макрона. У центру Париза се налази велики број полицајаца који су употребили сузавац. У сукобима полиције и демонстраната повређен је и дописник РТ. Ухашпено је 16 особа.

Око 6.000 полицајаца чува ред и мир у центру Париза.

Француски званичници страхују да присталице крајње деснице и левице покушавају да се инфилтрирају у покрет „жутих прслука“ који протестују због повећања такси на гориво, преноси Ројтерс.

​Подсетимо, више десетина људи је јуче ухапшено, док су два полицијска возила уништена током протеста који су почели мирно, али су постали насилни када су демонстранти покушали да пробију полицијски кордон.

Састанак француског премијера Едуара Филипа и представника демонстраната који већ недељама протестују због повећања пореза на гориво, није уродио плодом, пошто су неки представници „жутих прслука“ напустили разговоре. Они су саопштили да добијају претње и тражили су да се разговори преносе уживо на телевизији.

Протестима возача против повећања пореза на гориво придружили су се фармери, службеници, пензионери и други у „жутим прслуцима“ — покрету који сада укључује широк спектар грађана који протестују због високих трошкова живота.    

Њихова листа захтева обухвата смањење пореза, стварање скупштине грађана, државне субвенције како би се помогло компанијама да повећају запошљавање, веће пензије и већу националну минималну плату.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!