Прочитај ми чланак

Нови детаљи хапшења потпредседнице ЕП: У кући имала кофере пуне катарских пара?

0

Једна од потпредседница Европског парламента, грчка представница Ева Каили, ухапшена је у оквиру истраге о корупцији у Белгији. Грчки репортер јавља да је осумњичена за примање мита од Катара, али још није објављено да ли је то повезано са Светским првенством у фудбалу или са другим пословима.

Вест о хапшењу стигла је након што је њена странка у Грчкој, Панхеленски социјалистички покрет, саопштила у петак увече да је Каили експресно избачена због истраге коју белгијски јавни тужилац води против неколико особа у Европском парламенту, осумњичених за корупцију и тешка кривична дела.

Једна од ухапшених особа је и Лука Висентини, Каилин партнер и новоизабрани генерални секретар Међународне конфедерације синдиката. Пјер-Антонио Панцери је још једно име које се помиње у вези са истрагом. Он је бивши посланик у Европском парламенту из Прогресивне алијансе социјалиста и демократа (С&Д).

Осумњичени су и белгијски посланици ЕП Мари Арена и Марк Тарабела.

Белгијска полиција је наводно запечатила све канцеларије које су користили.

Кофер пун новца

Истрага је обухватила радње „корупције“ и „прања новца“ у склопу организоване банде, како су навели. Белгијске истражне судије су неколико месеци „сумњале да је држава Персијског залива потплаћивала ЕУ кадрове и тиме утицала директно на економске и политичке одлуке Европског парламента, а уплате новца и других скупоцених поклона су вршене преко трећих лица“. На тај начин су преко корумпиране олош елите имали велики политички и стратешки положај у установи која доноси европске законе.

Полиција која у Европском парламенту истражује сумњу за подмићивање Катара, пронашла је у кући Сорош Гркиње на функцији потпредседника ЕП велику количину новца. У питању су џакови са кешом, наводи се у медијима који се позивају на извор у полицији.

Осим тога, код њеног оца је пронађен кофер пун новца и он је у бекству јер су га из врха државе упозорили на време да побегне, како наводе грчки медији.

Извор из полиције и тужилаштва је рекао новинарима да је истрага почела након што је откривено да је Катар потплатио италијанског социјалисту, који је био члан Европског парламента од 2004. до 2019. године.

Корупција у Катару

Катар је под пажњом јавности као домаћин Светског првенства у фудбалу, а 2011. су изразили забринутост да је Катар „купио“ организацију СП подмићивањем званичника ФИФА.

У мају 2011. Мохамед бин Хамам, који је у то време био председник Азијске фудбалске конфедерације, наводно је био тај који је дао мито. Катарски званичници су увек порицали оптужбе о подмићивању у вези са њиховом кандидатуром за Светско првенство.

С обзиром на то да Европски парламент нема везе са фудбалом, још није обелодањено да ли истрага против Сорош корумпираних кадрова има икакве везе са организацијом Мундијала или су у питању сасвим друга политичка и економска лобирања.