Прочитај ми чланак

НОВИ ЧОВЕК У ВРХОВНОМ СУДУ АМЕРИКЕ: Не воли гејеве и либерале

0

Судија Нил Горсач (49) девети је судија Врховног суда САД. Председник Доналд Трамп тиме је за једну од најважнијих позиција у државном систему одабрао једног од најмлађих кандидата у историји.

z

Судија Нил Горсач (49) девети је судија Врховног суда САД. Председник Доналд Трамп тиме је за једну од најважнијих позиција у државном систему одабрао једног од најмлађих кандидата у историји.

Горсач је тако попунио место које је скоро годину дана било упражњено, након смрти чувеног судије Ентонина Скалије, којег је назвао „лавом закона“.

Ово је пет ствари које треба да знате о новом судији Врховног суда:

1. Одувек је био најмлађи

Нил Горсач је 2006. постао најмлађи судија Федералног Апелационог суда. Имао је само 38 година, а на то место га је поставио тадашњи председник САД Џорџ Буш Млађи. Једанаест година касније, Горсач постаје најмлађи кандидат за место судије Врховног суда још од Кларенса Томаса, који је 1991. године када је именован на ту позицију имао 43 године.

Просечно старосно доба судија Врховног суда је 70 година. Најстарија је 83-годишња Рут бадер Гинсбург, док је пре доласка Горсача најмлађа била Елена Кејган са 56 година.

Приликом именовања Горсача, председник САД Доналд Трамп је посебно истакао његове године, истакавши то као велику предност.

– Он има могућност да преобликује Врховни суд у надолазећим годинама. Зависно од својих година, судије Врховног суда могу да буду активне и до 50 година, док њихове одлуке на снази остају дуже од века, или за читаву вечност – напоменуо је Доналд Трамп у уторак увече.

2. Био је оснивач студентских новина

Током студирања на универзитету Колумбија, Нил Горсач био је један од оснивача студентског часописа „Тхе Морнингсиде Ревиеw“, као и дневног листа „Тхе Федералист“. Оба су заступала ставове који су се противили либералној линији која је тада доминирала на универзитету Колумбија.

Према подацима из извештаја о Нилу Горсачу, који је објавио „Аллианце фор јустице“, текстови објављивани у то време позивали су на бојкот Совјетског Савеза, промовисали Иницијативу за стратешку одбрану земље (познатију као „Стар Wарс“ током Регановог мандата), и жестоко критиковали „превелику политичку коректност“ на Колумбији у то време.

3. Izuzetno je sličan Skaliji

Nedugo posle smrti Entonina Skalije, Gorsač je na univerzitetu „Kejs Vestern“ održao govor o zaostavštini čuvenog sudije, kojeg je tada nazvao „lavom zakona“, i nekoga čija je uverenja i stavove zdušno delio. Poput Skalije, Gorsač je poznat po izoštrenom stilu pisanja.

4. Protivnik liberala

U svom privatnom advokatskom poslu, Gorsač je uglavnom radio na velikim slučajevima za krupne korporacije. Kritikovao je liberale zbog njihove „zavisnosti od parnica putem kojih pokušavaju da se obogate na brzinu“.

– Ukoliko nastave sa tim, Demokratska partija SAD postaće trajna manjina – rekao je tada Gorsač.

5. Njegova majka je bila na čelu EPA

Gorsač je sin Ane Gorsač Barford, koja je bila prva žena na čelu Američke agencije za zaštitu životne sredine (EPA). Služila je pod predsednikom Ronaldom Reganom od 1981-1983.

6. Žestoki je protivnik eutanazije

Gorsač je 2006. objavio knjigu u kojoj se žestoko protivi takozvanom „asistiranom samoubistvu“, odnosno zakona koji dozvoljavaju teško bolesnim osobama da opunomoće nekoga da im prekrati muke. Taj zakon je već donesen u šest američkih država, a na pragu je da bude izglasan i u Vašingtonu.

7. Veliki je branilac „religijskih sloboda“

Nil Gorsač podržava religijske slobode, kao i zakon koji je doneo potpredsednik Majk Pens dok je još bio guverner Indijane.

Pristalice ovog zakona isticale su da će on „povećati religijske slobode“ time što dozvoljava poslodavcima da odbiju bilo kakvu odluku američke Vlade koja se kosi sa njihovim religijskim uverenjima.

Međutim, protivnici tvrde da je zakon zapravo dao pravo homofobičnim poslodavcima da odbiju da zaposle nekoga samo zato što je homoseksualac.