Прочитај ми чланак

Нова варијанта короне отпорна на антитела изазвана вакцинама, студија доказала!

0

А.30 варијанта корона вируса, откривена у Анголи и Шведској, веома је отпорна на антитела изазвана вакцинама Фајзер и Астра Зенека, показала је нова лабораторијска студија.

Тим из Немачке је истражио ретку варијанту А.30 која је први пут забележена у Танзанији, а касније откривена код неколико пацијената у Анголи и Шведској овог пролећа. Упоредили су мутацију са Бета и Ета варијантама. Бета је изабрана јер има „највиши ниво“ отпорности на антитела, рекли су истраживачи.

Према студији објављеној у рецензираном часопису Cellural & Molecural Immunology ове недеље, варијанта А.30 је показала побољшану способност да уђе у већину ћелија домаћина, укључујући ћелије бубрега, јетре и плућа.

Мутација „улази у одређене ћелијске линије са повећаном ефикасношћу и избегава неутрализацију посредовану антителима“, показала је студија.

„Укратко, А.30 показује преференцију ћелијске линије која није примећена за друге вирусне варијанте и ефикасно избегава неутрализацију антителима изазваним вакцинацијом ChAdOx1 nCoV-19 [АстраЗенека] или BNT162b2 [Фајзер]“.

Ова варијанта се такође показала отпорном на моноклонални лек Бамланивимаб, који се користи за лечење Ковид-19, али је била мање отпорна на коктел Бамланивимаба и Етесевимаба.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!