Прочитај ми чланак

Нова Путинова изјава о САД узнемирила Вашингтон

0

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је да је Вашингтон забринут због растућих безбедносних односа између Москве и Пекинга, при чему је руски председник Владимир Путин дан раније критиковао Сједињене Државе због провокативне посете председнице Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану, пише Њујорк пост.

„Америчка авантура против Тајвана није само путовање појединачног неодговорног политичара, већ део сврсисходне, свесне стратегије САД да дестабилизује и хаотизује ситуацију у региону и свету. То је безобразна демонстрација непоштовања суверенитета других земаља и својих међународних обавеза“, нагласио је руски лидер говорећи на међународној безбедносној конференцији у Москви.

Следећег дана, портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је новинарима да приближавање Кине и Русије по питањима међународног поретка и безбедности изазива узбуну у Вашингтону.

Ситуација око Тајвана је ескалирала после недавног путовања председнице Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси. Постала је највиши амерички званичник који је посетио острво у последњих 25 година.

Посета Пелосијеве била је подстрек за нову рунду напетости у Тајванском мореузу. Од 4. августа кинеска војска изводи вежбе код обала острва.

Осим тога, Пекинг је увео санкције против саме Пелоси, њених рођака и два тајванска фонда. Одговорност за све негативне последице посете званичника кинеског министарства спољних послова стављена је на Вашингтон и Тајпеј.

Пекинг не признаје суверенитет Тајвана, сматра га својом провинцијом и категорички се противи било каквим контактима Тајпеја са званичницима и војском из других земаља.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!