Прочитај ми чланак

Нова политичка сила у ЕУ жели да блок промени став: Влада Украјине је терористичка

0

За чешког адвоката-политичара чији покрет привлачи све више присталица, претња није Русија већ упадне силе које увлаче свет у сукоб

Средином септембра, око 10.000 демонстраната окупило се у центру Прага захтевајући промену спољне политике своје владе. Протесте је предводила група под називом „Право Респект Одборност“ (Право Поштовање Стручност; ПРО), коју западни мејнстрим медији описују као проруску и антизападну и на чијем је челу адвокат Јиндрих Рајхл који позива на одбацивање стране доминације.

ПРО и њене присталице садашњу чешку владу виде као издајнике које контролишу Вашингтон и Брисел и сматрају да је национално-конзервативна платформа једина ствар која ће обуздати ексцесе који потичу од страних сила, пише за РТ интернешенел Бредли Бланкеншип, амерички новинар, колумниста и политички коментатор.

Садашњу чешку владу предводи тространачка коалиција десног центра СПОЛУ (Заједно) која је дошла на власт на снажној прозападној, антикорупцијској платформи након парламентарних избора 2021.

Ти избори су, пре свега, били референдум о руководству бившег премијера Андреја Бабиша, који је ту функцију обављао од 2017. до његовог коначног пораза, а пре тога био министар финансија од 2014. Он је, наводи Бланкеншип, био „прототип“ источноевропског олигарха и један је од најбогатијих људи у Европи, према „Форбсу“, са процењеном вредношћу од 3,7 милијарди долара.

Током читавог његовог премијерског мандата пратиле су га оптужбе за непримерено понашање, што је помогло успону прозападне чешке деснице на челу са премијером Петром Фијало, лидером странке која је помогла Вашингтону да наметне „шок терапију“ Чехословачкој и Чешкој током деведесетих.

Садашњи чешки парламент ратификовао је нови споразум о одбрани са Сједињеним Државама који ће Вашингтону олакшати распоређивање трупа на чешком тлу – потез који критичари виде као кршење чешког суверенитета, нарочито после нациста у Другом светском рату и Варшавског пакта 1968.

Са смрћу левице долази прилика за десницу

На сцену, пише РТ, улази адвокат Јиндрих Рајхл, који води нову политичку странку ПРО. Ставови Рајхла и његове странке не поклапају се са ставовима владајуће коалиције коју оптужују да су „агенти страних сила, људи који испуњавају наређења, обичне марионете“.

„Ја више не желим марионетску владу“, рекао је Рајхл на скупу и позвао Праг да стави вето на укључивање Украјине у НАТО.

Став ПРО изгледа као добродошла алтернатива многим незадовољним Чесима, а Рајхл је за РТ рекао да је оптимиста у погледу изгледа своје странке.

Према интерним анкетама, његова странка има нешто више од минималних пет одсто цензуса потребног за улазак у парламент на изборима 2025. године. То значи да ће Рајхл бити посланик, а то ће му омогућити да формира савез са другим странкама. Истовремено, Рајхл се нада да ће се кандидовати за Европски парламент у јуну 2024, пре свега да би могао директно да се „суочи“ са Бриселом.

Економија или рат?

Економска ситуација у Чешкој може дати ПРО шансу за успех. Кредитни рејтинг Чешке снижен је због позамашног буџетског дефицита. Пре тога, Чешка је имала изузетно повољније финансијске изгледе у Европи и свету.

Инфлација већ неколико година потреса чешку економију. Према подацима чешког статистичког завода, Чеси су прошле године потрошили 14 одсто више него 2021. године, али је, реално, потрошња пала за један одсто, пре свега због цена енергената и горива.

Општи изгледи за радничку класу су такође суморни. Анализе показују да ће до краја године 30 одсто чешких домаћинстава пасти у сиромаштво ове године, а мере штедње имале су огромне последице по обичан свет, наводи аутор текста на РТ.

Тренутне мере штедње требало би да смање потрошњу за отприлике 94 милијарде чешких круна (4,4 милијарде долара) у 2024. години, а затим за додатних 150 милијарди у 2025. (6,9 милијарди долара). Овај план би требало да се реализује кроз различите мере, укључујући подизање старосне границе за одлазак у пензију, благо повећање пореза на предузећа и некретнине и повећање садашњег пореза на алкохол. Штавише, то ће подразумевати смањење радне снаге у јавном сектору или одговарајућа прилагођавања плата, а такође ће значајно повећати порезе на средњу класу, студенте, родитеље и друге.

Истовремено, влада је послала оружје и помоћ у руке Украјини. Само у фебруару, влада је одобрила једну пошиљку оружја у вредности од процењених 10 милијарди круна (430,74 милиона долара). Верује се да је укупан износ помоћи који је упућен Украјини око 20 милијарди круна (861,55 милиона долара), што представља значајан део износа који влада жели да смањи својим планом штедње.

„Ово говорим стално. Украјина је црна рупа која узима европски и амерички новац, а ту је и огромна корупција. И сви су схватили да политика председника Зеленског пропада. Драго ми је да је пољска влада то коначно сазнала. Надам се да хоће и чешка влада, али мислим да неће. Уложили су сав свој политички капитал у помоћ Украјини и ако би признали да су погрешили, били би опозвани и морали би да поднесу оставке“, рекао је Рајхл о сукобу Пољске и Украјине око јефтиног жита.

„Украјинска влада је терористичка влада. Што се тиче ракете која је прешла у Пољску (прошле године), јасно је да је то била украјинска ракета, а не руска ракета. Зеленски је од самог почетка кривио Русију, иако је од самог почетка знао да је то његова ракета. Он је испалио ракету да би окривио Путина и добио већу помоћ од Запада, што је облик уцене. Овај режим је злочиначки режим, Зеленски је терориста и требало би да му се суди у Хагу“, додао је он.

Лидер ПРО је указао и на апсурдност чешких званичника који позивају Европу и Запад да се припреме за нуклеарни сукоб са Русијом.

„Не морамо да се припремамо, морамо да учинимо све што је у нашој моћи да избегнемо нуклеарни сукоб са било ким у свету. Не желим да имам непријатеље на свету… Морамо да променимо перцепцију света како не би били пријатељи и непријатељи, већ једноставно суседи који само живе на истој планети. Не видим Русију као претњу. Верујем да су много већа претња западне силе које нас увлаче у овај глупи сукоб“, рекао је Рајхл.