Прочитај ми чланак

Нова невоља за ЕУ: Рат ценама са Азијом, оставиће Европу без гаса

0

Европска унија се нада испорукама течног гаса уместо руског, али рат ценама са Азијом могао би да остави Европу без ресурса.

Ово је изјавио водећи стручњак Фонда за националну енергетску безбедност, предавач на Финансијском универзитету при Влади Руске Федерације, Станислав Митрахович.

Енергетска криза почела је у Европи много пре руске специјалне операције у Украјини. Према Митраховичевим речима, то је узроковано непромишљеним одлукама власти ЕУ да регулишу енергетска тржишта, убрзају прелазак на зелену енергију, одустану од дугорочних уговора у корист размене, а такође и успоре пројекте везане за Русију.

Ситуацију данас додатно компликује брзо растућа инфлација на Западу, и пад снабдевања свим гасоводима из Руске Федерације, осим Турског тока.

Брисел традиционално рачуна на атрактивност европског тржишта, и домаће цене за све добављаче природног гаса. ЕУ се нада да ће привући што више течног гаса из САД, Блиског истока и других региона.

Међутим, Митрахович је уверен да ће Европа у контексту глобалне несташице морати да се такмичи за гас са водећим економијама Азије, које нису оптерећене политички мотивисаним проблемима ЕУ. Експерт сумња у способност ЕУ да победи у овој конфронтацији.

„Европљани често говоре- „Купићемо сву робу која нам је потребна на другим тржиштима“. Али немогуће је пронаћи замену, за на пример, ђубрива. На светском тржишту има прехрамбених производа, али када почне борба за њих, настаје и несташица.

У ЕУ кажу- „Купићемо доста течног гаса“. Али у наредним месецима имаћемо огромну борбу између Европе и Азије за овај ЛНГ – то се зове арбитража цена- ко плати највише. У Азији постоје прилично богате земље, Јапан, Јужна Кореја, Кина, које такође имају новца, које ће куповати гас, и врло је могуће, да ће Европа изгубити ово такмичење“, рекао је Митрахович.

Покушаји Европе да руски гас замени течним гасом, већ су погодили земље које нису у стању да понуде високу цену за њега. Европски медији називају Пакистан и Шри Ланку најтеже погођеним државама.