Прочитај ми чланак

НОВА ЈАЛТА: Путин и Си су у Москви поделили свет, ускоро следи и подела Европе

0

Тренутно је у току распродаја Украјине махнитим темпом и за минималан новац, изјавио је за Спутњик руски политички аналитичар Валериј Корњејев.

Корњејев је истакао да је кинески лидер Си Ђинпинг, након што је изнео мировни план за Украјину и разговарао о томе са руским лидером Владимиром Путином, након дуже паузе ступио у контакт и са украјинским председником Владимиром Зеленским – „лицем које је директно под контролом Вашингтона“.

По мишљењу аналитичара, Си је током разговора са украјинским лидером вероватно питао где су нестале три милијарде долара које је Кина уложила у украјинске компаније „Јужмаш“ и „Мотор сич“ и друге заједничке пројекте, као и где су нестали аванси које је Пекинг дао за испоруку украјинске хране која никада није стигла до Кине.

Међутим, како каже Корњејев, Зеленски није имао шта ни да му одговори.

„У току је распродаја Украјине махнитим темпом и за минималан новац. Они су објавили да продају сву имовину, укључујући земљу и сва предузећа. Јасно је да они сада ништа не вреде. И јасно је коме продају – ономе ко је већ дао 150 милијарди“, сматра Корњејев, алудирајући на раније саопштење да је помоћ чланица НАТО Украјини премашила 150 милијарди евра.

„Друга Јалта“

По мишљењу експерта, разговори које су у Москви водили лидери Русије и Кине Владимир Путин и Си Ђинпинг у потпуности се могу сматрати „другом Јалтом“ у контексту украјинског сукоба и прерасподеле светског поретка у целини.

„Свет је већ подељен негде у генералним штабовима кинеске и руске војске. Чак и многи амерички политички аналитичари и економисти говоре, и то је већ јасно видљиво, да ће ускоро доћи до поделе Европе и то не онако како је било прошлог пута, 1945. године“, казао је Корњејев.