Прочитај ми чланак

Нова хајка на православље: Забрањен приступ моштима у Кијевско-печерској лаври

0

У тоталитарном режиму у совјетско време, атеистичке власти су вршиле сличне провере моштију, скрнавили су светиње, вадили мошти из ковчега, а са њих су скидали одоре ради детаљног прегледа, наводи се у саопштењу Московске патријаршије

Украјинско Министарство културе је решило да провери очуваност „културних добара“ тј. „музејских експоната“ које та држава има, па је забранило приступ моштима светих у пештерама Кијевско-печерске лавре.

„На територији Кијевско-печерске лавре почела је са радом комисија Министарства културе, која утврђује ‘ниво очуваности музејских експоната'“, јавио је украјински лист „Страна“.

Наиме, забрана је уведена јер је Министарство културе формирало комисију за проверу степена очуваности „културних добара“, и монахе Лавре само дан пре ступања одлуке на снагу, писмом обавестили о затварању пештера, у којима се налазе мошти светитеља.

„Биће забрањен приступ светим моштима, које они називају ‘музејским експонатима'“, саопштио је начелник информативно-просветног одељења канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит Нижински и Прилуцки Климент.

У писму није назначен рок рада комисије, а осим пештерама, биће забрањен приступ храму Воздвижења Часног Крста, цркви посвећеној Четрдесеторици мученика и цркви Свих преподобних Печерских отаца, такозваном Топлом храму.

„У наредном периоду у овим црквама се неће одржавати богослужења, молитве, нити други духовни догађаји који се деценијама одржавају свакодневно“, додао је митрополит.

Међутим, комисија је истог дана напустила Блиске пештере, и бројни верни народ се вратио и моли се код моштију, јавило је информативно одељење УПЦ. Далеким пештерама приступ није ни био забрањен, претпоставља се да ће касније „извршити инспекцију“ истих.

Методе украјинског Министарства културе за утврђивање безбедности светих моштију које се чувају у Лаври је крајње забрињавајуће, с обзиром да министар културе Украјине Ткаченко назвао нетрулежне мошти преподобних отаца Кијевских пештера „културним вредностима“ и „музејским експонатима“, саопштило је Одељење за спољне црквене везе Московске патријаршије.

„Уосталом, у тоталитарном режиму у совјетско време, атеистичке власти су вршиле сличне провере моштију. Ове кампање су биле праћене скрнављењем светиње, мошти су вађене из ковчега а са њих су скидане одоре ради детаљног прегледа“, наводи се у саопштењу.

Затварање пештера је невиђена манифестација ограничења права украјинских верника, додала је Московска патријаршија.

Канонска УПЦ сазвала је 20. марта синод у вези са алармантном ситуацијом око манастира. Вишемилионска паства чекала је резултате овог састанка. Међутим, судбоносни састанак завршио се на неочекиван начин.

Без посредника

Блокада на путу ка центру Кијева, бетонска баријера и бодљикава жица. На једној страни – мала група православних епископа, на другој – мушкарци наоружани аутоматским оружјем. Таква слика могла се видети 20. марта у самом центру Кијева, преносе „РИА Новости“.

Ујутру, пре него што су се монаси Лавре упутили до украјинског председника Владимира Зеленског, да с њим поразговарају лично, без посредника, одржан је састанак синода у резиденцији поглавара канонске УПЦ. Главно питање је ситуација око Кијевско-печерске лавре.

Наиме, манастир је у потпуности у власништву државе и званично као национални резерват. Њен главни део, такозвана Доња лавра, био је у слободној употреби УПЦ. Међутим, 10. марта управа музеја је обавезала монахе да напусте територију до 29. марта.

Коментаришући своју одлуку, надлежни су се позвали на закључке ресорне комисије која је открила већи број прекршаја које је манастир учинио приликом коришћења државне имовине. Нису прецизирали шта тачно.

УПЦ је саопштила да се захтев власти не може испунити. Ово није захтев, већ „ултиматум без икаквог објашњења“, сматра УПЦ.

Како би председнику пренели свој став, свештенство је одлучило да разговара са њим лично. Да би то урадили, одмах након састанка 20. марта, чланови синода упутили су се у Банкову улицу, у канцеларију Зеленског.

Службеник обезбеђења тражио им је да поднесу писмену пријаву за регистрацију, а исту ствар им је касније предложио и службеник администрације Зеленског. Али епископи су то једногласно одбили и наставили да инсистирају на личном састанку.

Чак ни изјава прес секретара председника Сергеја Никифорова да се шеф државе неће састати са свештенством није имала ефекта.

„Чланови синода желе да председнику лично објасне ситуацију. Даље деловање Синода зависи од тога колико адекватно државни врх реагује на став милион верника“, рекао је начелник Информативно-просветног одељења Синода УПЦ митрополит Нежински и Прилучки Климент.

Председник ћути

Чекајући председника, представници свештенства УПЦ, од којих су неки у деветој деценији живота, стајали су на улици скоро два сата.

Међутим, сирене за ваздушни напад, које су се, како локални медији јављају, огласиле једино у Кијеву, приморале су монахе да напусте тај простор.

„Нажалост, немамо могућности да чекамо даље, али се надамо да ће се овај сусрет одржати у будућности“, рекао је поглавар УПЦ митрополит кијевски Онуфрије.

Према његовим речима, епископи дошли да „искажу пажњу и поштовање“ и да би волели да се и према њима поступа на тај начин. Митрополит Климент је заузврат напоменуо да ће УПЦ наставити да тражи дијалог са властима.

Много нејасноћа

Жеља свештенства УПЦ је сасвим разумљива — у ситуацији око Кијевско-печерске лавре заиста има много нејасноћа.

С једне стране, игуман манастрира Павле и његова братија рекли су да ће у манастиру остати до краја. Међутим, последњих дана медији јављају да су неки од монаха већ отишли, а и личне ствари монаха увелико се износе из манастира. Како их држава не би отела, монаси је деле верном народу.