Прочитај ми чланак

Нова афера Бориса Џонсона: Колико је Би-Би-Си заиста независан

0

Случај именовања директора Би-Би-Сија Ричарда Шарпа показао је зашто га је бивши британски премијер Џонсон предложио за ту функцију

Новооткривена афера некадашњег премијера Велике Британије Бориса Џонсона бацила је светло на то како изгледа медијска сцена у тој земљи. Наиме, директор Би-Би-Сија Ричард Шарп оптужен је да је помогао Џонсону да дође до 800.000 фунти, након чега га је влада именовала за функцију директора у јавном медијском сервису.

Систем рада Би-Би-Сија представљао се као идеалан за медијске слободе и независност новинарства широм света, а овај случај поново је показао да то није тачно.

Према наводима „Тајмса“, Шарп је био укључен у разговоре о финансирању Џонсоновог стила живота у Даунинг стриту у новембру и децембру 2020. Џонсон је тада био у финансијским проблемима јер се суочио са плаћањем развода, трошковима алиментације и рачунима за реновирање свог стана у Даунинг стриту.

Састанак се према наводима медија збио у кући мултимилионера Сема Блајта када је овај бизнисмен покренуо идеју да новац да Џонсону. Ту информацију је Шарп пренео секретару Џонсоновог кабинета Сајмону Кејсу. Договор о финансирању је начињен на приватној вечери у Чекерсу, сеоској резиденцији британских премијера.

Џонсон је потом одабрао Шарпа за кандидата за место директора Би-Би-Си-ја и он је најављен као избор владе за плату од 160.000 фунти годишње.

Овакав избор, наравно, у супротности је са правилима, а образац владе за пријаву за посао садржи део у којем јасно пише да нека особа не може бити узета у обзир за јавно именовање ако постоји било какав сукоб интереса, а она га не наведе. Такође, поручује се кандидатима да пријаве „сва питања у личној или професионалној историји која би, ако се именује, могла бити погрешно протумачена, или угрозити поверење јавности у именовање“.

Џонсон никада није открио умешаност Шарпа у своје економске послове. Међутим, Шарп је признао да је учествовао у повезивању Кејса и Блајта.

„Нема сукоба када сам једноставно повезао, на његов захтев, господина Блајта са секретаром кабинета и нисам имао никаквог даљег учешћа“, рекао је Шарп.

Ово није први случај да се директор Би-Би-Сија бира на овакав начин. Пре скоро 20 година, дирекор је био мултимилионер који је био бивши партнер Голдман Сакса, Гевин Дејвис. Његова супруга је била приватна секретарица премијера, а био је и донатор политичке партије на власти, као и њен члан пре него што је преузео посао у Би-Би-Сију.

Колико је другачији случај Ричарда Шарпа? Био је значајан донатор Конзервативне странке, некада је био старији колега садашњег британског премијера Ришија Сунака у Голдман Саксу и био је економски саветник Бориса Џонсона када је био градоначелник Лондона. Он је такође бивши директор Центра за политичке студије.

Џонсон је у јулу 2022. године поднео оставку на место премијера, јер је изгубио подршку министара. Критике на његов рачун стизале су из опозиције, али и његове странке због начина како је водио земљу током пандемије, раста трошкова живота, а посебно јер су у јавност процурили снимци са приватних забава у Даунинг стриту током карантина.

Шарп је од одбора Би-Би-Сија затражио да се испитају његови поступци и да ли је дошло до сукоба интереса. Он ће се суочити са сопственим питањима о томе које мере које је предузео да би се заштитио од потенцијалног сукоба интереса и да ли је на његово доношење одлука утицала лична близина бившег премијера.