Прочитај ми чланак

Норвешка ратна морнарица први пут плови под ЛГБТ заставом

0

По први пут у историји, застава дугиних боја подигнута је на норвешки ратни брод током викенда, док се годишња Парада поноса Берген у Норвешкој премешта са копна на воду због короне

Берген је град на норвешкој југозападној обали, а Берген парада поноса 2019. окупила је на улицама више од 25 хиљада људи. Због пандемије короне, Берген прајд је одлучио да овогодишњу параду пресели на море, како би параду извео на безбедан начин.

Због овакве промене, дозвољено је норвешкој морнарици да први пут учествује у паради, па тако сада видимо ратну морнарицу која плови под заставом ЛГБТ.

У геј паради учествовали су противподморнички брод Кхитра, патролни брод Тур, брод за подршку Олав Тригвасон, као и два брода за обуку и два лака чамца.

Посада ових бродова такође је махала малим дугиним заставама да поздрави остале учеснике параде.

Морнарица има обичај да комуницира путем сигналних застава. То смо чинили свих ових година, а данас са поносом стојимо иза борбе за прихватање различитости. Важно нам је да јасно кажемо да су сви добродошли у службу у морнарицу, без обзира на то ко су и каква им је сексуална оријентација – рекао је заповедник морнарице контраадмирал Руне Андерсен за националну телевизију НРК.

Андерсен је поручио да иако оружане снаге карактеришу мужевност и окружење којим доминирају мушкарци, толеранција и поштовање према LGBTQ заједници у њеним редовима у сталном су порасту.

Овој паради на бродовима придружили су се и ватрогасци.

У ватрогасној служби радимо на спашавању живота, животне средине и вредности. Тада је важан задатак, а не која оријентација, боја коже, поглед на живот или пол имате. Ватрогасна служба мора бити радно место на којем се бавимо једнакошћу и где је различитост снага. Срећан понос.