Прочитај ми чланак

„Њујорк тајмс“: САД нису што су биле пре 20, 30 година

0

Обавештајни званичник из Јапана је за амерички лист признао да улога Вашингтона слаби, без обзира ко буде следећи амерички лидер

Сједињене Америчке Државе више нису оно што су биле пре 20 и 30 година, пише „Њујорк тајмс“, позивајући се на јапанског обавештајног званичника.

Без обзира на то ко буде био следећи амерички лидер, улога Вашингтона ће бити мања, оценио је јапански обавештајац.

Исто је приметио и јапански премијер Фумио Кишида, који је, обраћајући се америчком Конгресу, рекао да је Јапан спреман да помогне САД да одрже светски поредак „у тренутку када Американци сумњају у водећу улогу своје земље и уморни су од тога“.

Говорећи о јапанско-америчким односима, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је приметила да је Јапан изгубио истинску независност и суверенитет и нема ни могућност ни право – због зависности од САД – да доноси национално оријентисане одлуке.

„Токио, нажалост, није независан. Ово је још један пример како је економски развијена сила, која има своју историју, своју културу, изгубила истинску независност и истински суверенитет и нема прилику, а сада ни право, са тачке гледишта свог супервизора у Вашингтону, да доноси национално оријентисане одлуке“, рекла је Захарова.