ЊУ ОРЛЕАНС ПОТОПЉЕН Људи користе чамце и кајаке, очекује се и ураган (ВИДЕО)

0

Тропска олуја је поплавила улице Њу Орлеанса и паралисала саобраћај. Ускоро се очекује и ураган који би могао да погоди обалу Мексичког залива и подигне водостај реке Мисисипи до врха заштитних насипа. На Њу Орлеанс је јутрос пало чак 180 литара кише по квадратном метру за само три сата, рекли су метеоролози.

https://twitter.com/HollygroveShawn/status/1148967538606432257

Државама Мисисипи и Тексас такође прети обилна киша.

У Њу Орлеансу улице су се претвориле у брзе реке које су носиле канте за смец́е и отпад. Вода је била до прозора аутомобила од којих су многи напуштени.

Неким улицама су веслали кајакаши.

Једна жена којој је поплава понела аутомобил, спасла се прегазивши некако брзак дубине веће од метра.

Друга жена се јутрос пробудила у језеру усред куће, пред којом је било три до четири метра воде.

После катастрофе с ураганом „Катрина“ августа 2005, с 1.500 мртвих, и поплаве током урагана „Рита“ септембра исте године, од којих се Њу Орлеанс још није сасвим опоравио, поплава га је погодила и трећи пут, током олује у августу 2017. године.

Та поплава је показала велике проблеме у служби која је надгледала дренажу, а то је довело до смењивања особља у градској власти и предузећу за водовод и канализацију, уз велике поправке инфраструктуре.
Градски одбор је данас саопштио да ради 118 од 120 великих пумпи за дренажу тла.

Директор предузећа за водовод и канализацију каже да би много кише у тако кратком времену преплавило сваки дренажни систем.

Гувернер Луизијане Џон Бел Едвардс је прогласио ванредно стање и рекао да ц́е трупе Националне гарде и специјална возила за воду бити распоређени широм те државе у очекивању урагана.

Прогностичари кажу да би Луизиана могла до понедељка добити и свих 30 литара кише по квадратном метру, а поједина подручја чак 46 литара.

Јака очекивана киша могла би подићи водостај већ надошле реке Мисисипи опасно близу врхова насипа који штите Њу Орлеанс, рекли су званичници.

Портпарол војног корпуса инжењерије у Њу Орлеансу рекао је да се не очекује распрострањено преливање насипа, али да постоји забринутости за јужну област града.

Очекује се да ц́е водостај реке до петка увече порасти на шест метара, а заштитна висина насипа је између шест и 7,6 метара, рекао је он.

Војни инжењерци већ у сарадњи с локалним званичницима идентификују ниске области и ојачавају их, рекао је он.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!