Прочитај ми чланак

Нижу се тужбе у Немачкој због нуспојава након вакцинације против KОВИД-а!

0

У Немачкој је поднето 185 грађанских тужби против произвођача вакцина против коронавируса. Подносиоци тужби тврде да им је здравље оштећено због вакцинације.

Према подацима адвоката, широм Немачке је поднесено најмање 185 грађанских тужби због наводне штете узроковане вакцинацијом против коронавируса. Две адвокатске канцеларије у Диселдорфу и Визбадену заступају 135, односно 50 тих предмета. Тужбе су поднесене против четири главна произвођача вакцина против коронавируса: Бајонтека (BioNTech), Модерне, Астра Зенеке (AstraZeneca) и Џонсон&Џонсона (Johnson & Johnson).

Кључна је веза између вакцинације и оштећења

Свака случај мора да обрађује појединачно или ће уследити нагодба. У свим тим тужбама је кључно питање узрочно-последичне везе: постоји ли веза између вакцинације и штете? Према мишљењу правника и медицинара, о овом питању ће на крају одлучити вештаци.

Адвокат из Диселдорфа Тобијас Улбрих очекује „битку судских вештака“ – ако судови одмах на почетку не донесу „пресуду која ће застрашити“ подносиоце тужби, рекао је он новинској агенцији дпа.

Прво суђење би требало да почне 28. априла у Окружном суду у Франкфурту. На оптуженичкој клупи ће се наћи произвођач вакцина Бајонтек из Мајнца.

Тужитељика је жена која тврди да је претрпела оштећење срца као последицу вакцинације против ковида-19. Жена, која се, према речима њеног адвоката, и сама бави медицинском професијом, жели да остане анонимна.

Бајонтек: Пажљиво проверити сваки случај

Из Бајонтека наглашавају да „до сада ни у једном од случајева које су испитали није доказана узрочна веза између описаних здравствених оштећења и вакцинације њиховом вакцином“.

„Своју одговорност као произвођача вакцина схватамо веома озбиљно“, рекла је портпаролка Бајонтека.

Пажљиво се испитује сваки случај у којем су поднете тужбе против те компаније. Предуслов је, међутим, да адвокати доставе довољно докумената.

„Када процењујемо случај, да бисмо оценили постоји ли узрочно-последична веза или не, можемо да се ослонимо искључиво на медицинске чињенице. Нажалост, управо тога веома често нема“, рекао је адвокат.

Одговорност сноси онај ко је направио грешку

За вакцине против коронавируса принципијелно важе иста правила о одговорности као и за друге лекове, према немачком Закону о лековима или Закону о одговорности за производе. Произвођач се може сматрати одговорним ако постоји грешка у самом производу. Али, ако је на пример дошло до грешке у давању лека, онда је одговорна особа која је вршила вакцинацију.

Адвокатска канцеларија из Диселдорфа, како је наведено, имала је око 3.000 упита, који су резултирали са 810 мандата, а од тога је њих 135 резултирало тужбама.

Из адвокатске канцеларије из Визбадена кажу да су имали 850 мандата и 50 тужби. И ова адвокатска канцеларија је одбацила стотине случајева, оценивши да немају шансе на суду.

Према мишљењу стручњака из ове области, ове две адвокатске канцеларије заступају већину оних који су спремни да поднесу тужбу.