Прочитај ми чланак

New York Post: Русија може лишити САД могућности да штампају доларе

0

После почетка украјинске кризе, западне земље увеле су Русији економске санкције, које су препознате као до сада невиђене у историји.

Према речима америчког новинара Џеја Њумена, званичници САД у свакој прилици рекламирају размере и обим ограничења, уведених против Руске Федерације. Ово преноси „New York Post“.

„За америчку владу у 21. веку економске санкције нису постале само друга природа, оне су постале централно оруђе спољне политике. Више од 10.000 људи и десетине земаља широм света потпало је под санкције“, напомиње аутор чланка америчког издања.

Он напомиње, да у случају америчких антируских санкција, више од 100 држава није желело да им се придружи. Захваљујући томе, нафта из Русије и даље тече на светска тржишта и доноси огромне профите Москви. Штавише, због притисака западних земаља, Руска Федерација око себе окупља коалицију истомишљеника који траже начине да се заштите од санкција.

„Већина њихових активности односи се на стварање алтернативе долару, као основној светској валути. Ако можете да држите своје резерве у другој валути, или их ставите у физичка средства као што су злато или роба, сматра се да сте на пола пута до безбедности“, пише колумниста „Њујорк Поста“.

Тренутно, већина финансијских експерата на Западу тврди, да ништа не прети америчком долару, као да је то неоспорна имовина. Према Њумену, такви закључци су погрешни. Долар ће доминирати само докле год је од користи онима који га користе. Чим постане превише ризична имовина, одмах ће имати замене.

Пре извесног времена, министар финансија Саудијске Арабије Мохамед Ал-Џадан дао је резонантну изјаву. Рекао је да је Краљевина отворена за трговину нафтом у другим валутама, осим америчког долара.

Пре тога је, руски председник Владимир Путин на самиту БРИКС-а, најавио развој алтернативног система плаћања у којој нема долара. Ако се најављене иницијативе спроведу до краја, онда би у будућности светска заједница могла да одустане од долара, што ће Сједињене Државе довести у крајње неповољан положај. Конкретно, Америка више неће моћи да штампа новац у неограниченим количинама.

„Напуштање долара би задало огроман ударац међународном положају Америке. Дани када смо могли да штампамо неограничену количину валуте су прошли, као и наша могућност да јефтино купујемо страну робу“, рекао је новинар.