Прочитај ми чланак

НЕВОЉА? – САД и савезници траже излаз из украјинске кризе

0

На тражење стратегије за превазилажење украјинске кризе указује изјава Џоа Бајдена прошлог четвртка да је спреман да разговара са Владимиром Путином о могућности окончања непријатељстава у Украјини.

Заменица америчког државног секретара Венди Шерман отпутовала је у Европу како би са савезницима разговарала о томе како да се реши сукоб у Украјини. Претпоставља се да је то због недостатка јасног плана Беле куће за превазилажење ове кризе.

Упркос демонстративној решености да се не успори подршка Кијеву, која се недавно манифестовала у разговорима између америчког председника Џоа Бајдена и његовог француског колеге Емануела Макрона у Вашингтону прошле недеље, западна примена украјинске политике је далеко од јасне.

Венди Шерман ће током путовања морати да започне ненајављену реконфигурацију стратегије Сједињених Држава и њених савезника у вези са Украјином, на основу реалности која се развила до краја године како у зони оружане конфронтације између Москве и Кијева, тако и због неуспешног дејства санкција на Русију.

Амерички председник Бајден рекао је да је спреман за преговоре са Москвом, али да не очекује такве контакте у блиској будућности, јер очекује одређене одлуке руске стране.

Представник Беле куће Џон Кирби је покушао да објасни насталу ситуацију али није успео. Европски лидери Олаф Шолц и Емануел Макрон преузели су иницијативу за преговоре са Кремљом.

Све ово показује да се на фронту одвија ситуација која је неповољна за Запад и да ће Украјина доживети пораз, што су и предвидели сви независни војни аналитичари. То што многи западни медији пишу глупости о великим успесима украјинске војске не мења ситуацију на фронту.