Прочитај ми чланак

НЕТАЊАХУ НИЈЕ ВУЧИЋ Рекао сам Трампу да нећу евакуисати ниједно јеврејско насеље

0

Премијер Израела Бењамин Нетањаху изјавио је да је јасно рекао председнику САД Доналду Трампу да није спреман да евакуише „ниједну особу“ ни из једног јеврејског насеља на Западној обали.

Нетањаху је на новинарско питање да ли зна детаље Трамповог такозваног „споразума века“, дуго очекиваног плана за израелско-палестински мир, који још није представљен, одговорио да зна оно што је рекао Трампу да укључи у тај документ.

„Знам шта сам рекао: рекао сам да не може бити уклањања чак ни једног насеља и (да Израел инсистира на) наставку наше контроле на читавој територији западно од Јордана“, рекао је Нетањаху у интервјуу за ТВ Канал 13 емитован синоћ.

На питање да ли ће план САД бити контрадикторан тим позицијама, израелски лидер је одговорио да, што се њега тиче, у њему неће бити евакуације насеља и ако је буде неће се десити.

Израелски премијер је поновио да је Трамп најбољи пријатељ кога је његова земља имала у Белој кући и да њих двојица поштују ставове један другог.

„Чекајте до следећег мандата“, одговорио је Нетањаху када су га новинари питали да ли очекује да администрација САД призна израелски суверенитет над Западном обалом као што је Трамп признао суверенитет на Голанској висоравни у марту и да ли он врши притисак на Трампа да призна суверенитет Израела над јеврејским насељима.

Трампа за кога се не гласа на израелским изборима амерички Јевреји сматрају доминантим фактором у изборној кампањи с обзиром на његову блискост с Нетањахуом, наводи АП.

На Западној обали освојеној у Шестодневном рату 1967. године од Јордана живи више од 400.000 јеврејских насељеника.

Још 200.000 Јевреја живи у источном Јерусалиму који је освојен у истом рату и касније анектиран што медјународна заједница никада није признала.

У Шестодневном рату освојен је и појас Газе и Синај од Египта и Голан од Сирије. Синај је враћен у оквиру мировног споразума с Египтом 1979. године.

Палестинци планирају да у појасу Газе и на Западној обали с источним Јерусалимом оснују своју независну државу.

Нетањаху тежи да после избора пети пут постане премијер.

Синоћ је објављени финални резултати испитивања јавног мњења који показују мртву трку измедју Нетањахуовог конзервативног Ликуда и савеза партија центра Плаво и бело са по 28 посланичких мандата од укупно 120.

Десничарске и верске партије имају медјутим више 66 посланика према 54 из партија левог центра, по тој анкети.

Слично је било и у анкетама у претходним данима које су показивале да ће Нетањахуу бити лакше да изгради владајућу већину.

На питање кога би више волели за премијера, 46 је одговорило Нетањахуа, а 37 одсто Бенија Ганца, главног Нетањахуовог ривала, бившег команданта војске.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!