Прочитај ми чланак

Немци купују дрва за зиму – цена чипса и пелета драстично скочила

0

Због наглог поскупљења гаса, нафте и струје, Немци се окрећу дрвима за грејање својих домова што им је готово удвостручило цену, пише Еурактив.

Недељама већ гас у немачку не стиже гасоводом северни ток 1, немачке нуклеарне електране су пред затварањем, а влада помаже час једној час другој енергетској компанији.


Упркос упозорењима на потенцијалне „блекаут“ сценарије, потрошачи су појурили да набаве електричне грејалице свих врста. Једном речју, Немци су се забринули.

И недавне изјаве политичара допринеле су томе. „Немачка би могла добро да прође кроз зиму“ под условом да „има среће с временом“ и уштеди довољно гаса, објаснио је недавно Роберет Хабек, вицеканцелар и министар економије.

У том контексту, тренутни врхунац цене огревног дрвета није изненађење. „Неким људима је чудно што цена пелета расте. Мени није. Када цена неке робе скаче, људи траже замену, што заменама диже цену“, каже лион Хирт, професор економије на Херти школи у Берлину.

Према подацима о ценама у августу, Немци троше много више новца на дрво за грејање својих домова. У поређењу с прошлом годином, пелет и огревно дрво поскупели су чак 85,7 одсто. Најдрастичнији је раст цене дрвеног чипса и пелета, који износи 133,3 процента. Истовремено, просечна цена остале робе широке потрошње у том периоду порасла је 7,9 одсто.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!