Прочитај ми чланак

Немачки министар војске: Нови председник САД може се окренути од Европе и од НАТО

0

НЕМАЧКИ министар одбране Борис Писторијус изјавио је да ће се европске земље суочити са изазовима које нису могле ни да замисле ако следећи председник САД буде „лидер чија политика ће бити дистанцирање од Европе“.

У интервјуу Welt am Sonntag додао је: „Чак и ако нови амерички председник буде лојалан Европи – биће принуђен да све више помера фокус на индо-пацифички регион. То значи да ће европске земље морати да покажу више одговорности за безбедност и одбрану целе Европе“.

Посебно је нагласио: „Ако дође до најгорег сценарија и у Белој кући се нађе онај ко ће се дистанцирати од Европе и НАТО-а, тада ћемо се суочити са изазовима који су сада били незамисливи“.

Писторијус је оценио да ће Европљани – ако се то деси – морати да надокнаде допринос Американаца њиховој безбедности и упозорио:

„А то ће бити задатак за наредне деценије. Болно је то сазнање, али је таква ситуација у овом тренутку“.

Писторијус је у истом интервјуу рекао да земље НАТО-а планирају да пошаљу два батаљона тенкова Леопард 2 и четири батаљона Леопарда 1 Украјини:

„Више од тога није реално. Не видим како би било могуће послати [Украјини] додатне Леопарде. Постоје резерве које се не смеју дирати. Земље НАТО немају тенкове који само чекају да буду испоручени“.

Навео је искрено верује да ће „средњерочно бити могуће задовољити потребе Украјине“.