Прочитај ми чланак

Немачки генерал: Војна ситуација безнадежна- Постоји само једно решење!

0

У чланку за „Berliner Zeitung“, пензионисани немачки генерал Харалд Кујат, који је некада био шеф војног комитета НАТО-а, изнео је своје мишљење о све тежој ситуацији у Украјини.

Он је изразио забринутост због тренутног стања и перспективе сукоба. Кујат сматра да је Запад предуго гајио илузију, да ће Украјина моћи да победи уз помоћ све новијег и моћнијег наоружања које добија.

Међутим, упркос огромној финансијској и материјалној подршци коју је Украјина добила, војна ситуација постаје све безнадежнија.

Генерал Кујат је истакао да се стање на терену погоршава, и да упркос свим напорима и средствима која су уложена, Украјина не успева да преокрене ситуацију у своју корист.

Он сматра да је дошло време да се призна реалност и да се предузму кораци ка заустављању сукоба.

Према његовом мишљењу, кључ за прекид борбених дејстава, који би могао ослободити

Украјинце даљих патњи и спречити даље уништавање земље, тренутно држи председник Володимир Зеленски. Кујат верује да је време да се прекине са борбама и да се отвори пут ка миру путем преговора.

С друге стране, руски председник Владимир Путин је на састанку са руководством Министарства спољних послова изјавио да ће Русија одмах прекинути ватру и изразити спремност за преговоре под одређеним условима.

Путин је навео да ће Русија прекинути ватру уколико се украјинске трупе повуку са територија ЛНР (Луганске Народне Републике), ДНР (Доњецке Народне Републике), Херсонске и Запорошке области.

Осим тога, Путин је истакао да Украјина треба званично да обавести о одустајању од планова за улазак у НАТО. За Москву је кључно да Украјина има неутралан, ванблоковски и безнуклеарни статус како би се постигло мирно решење конфликта.

У свом чланку, Кујат наглашава потребу за хитним преговорима како би се зауставиле борбе, и како би се пронашло мирно решење које ће смањити патње украјинског народа и спречити даље уништавање земље.

Он верује да су преговори једини пут ка трајном миру и стабилности у региону. Кујатова порука је јасна- време је за дипломатију и разумно решење, јер војни приступ није довео до жељених резултата и само је продубио кризу.