Прочитај ми чланак

Немачки генерал: После заузимања Авдејевке, Руси крећу на овај град

0

Након заузимања Авдејевке, следећи циљ руске војске ће бити Харков, изјавио је бивши председник Војног комитета НАТО-а, пензионисани генерал Бундесвера Харалд Кујат у интервјуу за YouTube канал Die Weltwoche.

„Сада су заузели Авдејевку, што је велика предност. Следећи циљ је Харков“, тврди он.

Кујат је објаснио своје претпоставке тиме што руска војска тренутно води активне акције на Купјанском правцу. Такође је додао да је након свих претрпљених губитака положај украјинских војних снага постао изузетно тежак.

„Сада Украјина више није способна за копнени напад и борбе. Украјински војници су сувише малобројни дуж преко хиљаду километара линије фронта“, закључио је генерал.

Руске оружане снаге су у протеклој недељи ослободиле неколико насељених места у ДНР-у: Победу, Ласточкино, Северно и Петровско. Петровско се налази пет километара северозападно од Авдејевке, коју су руске трупе ослободиле 17. фебруара.

Почетком фебруара, министар одбране Сергеј Шојгу је на састанку са руководством руских оружаних снага рекао да су губици Украјине у јануару премашили 23 хиљаде људи.

Констатовао је да Кијев упућује у борбу преостале резерве и хитно спроводи принудне мобилизације како би спречио урушавање одбране. Руске јединице се при том крећу напред и проширују зоне контроле.