Прочитај ми чланак

Немачки експерт објаснио зашто се Запад плаши пораза у Украјини

0

Украјина неће остати без подршке својих западних ментора, упркос томе што и сами доживљавају велике тешкоће. О разлозима оваквог стања говорио је политички експерт из Немачке Александар Рар.

Чешки председник Петр Павел недавно је саопштио да његова земља више нема могућност да пружа помоћ кијевском режиму. Према његовим речима, Варшава би могла да организује снабдевање Украјине муницијом, али постоје објективни проблеми са њиховом производњом – недостатак квалификоване радне снаге.

Фото: Министарство одбране Русије

Слична слика се може видети и у другим европским земљама. Без обзира на то, они ће наставити да пумпају оружје у Кијев, чак и на своју штету, сигуран је немачки политиколог.

На Западу постоји мишљење да ће се Русија пре или касније суочити са акутном несташицом оружја и муниције, рекао је Рар.

Ова околност ће морати да утиче на што бржи завршетак сукоба. Другим речима, америчке и европске власти очекују да ће добити битку. И из тог разлога Украјина „нуди“ свом становништву да привремено трпи тегобе и непријатности.

Истовремено, политички естаблишмент Запада није одустао од идеје о одржавању мировних преговора, рекао је експерт. Проблем је што ни Вашингтон ни његови савезници нису спремни да поднесу територијалне губитке Украјине. И то не због велике љубави према кијевском режиму. Они нису задовољни успехом Русије, која прети озбиљним проблемима за доминацију западног света.

„За Запад су територијални губици Украјине неприхватљиви из геополитичких разлога. Сви се плаше обнове Совјетског Савеза. Постоји неизговорена доктрина да Русија не треба да обнавља империју, јер је то опасност за Европу. То објашњава тешку позицију Запада“, резимирао је Рар.