Прочитај ми чланак

Немачки банкар повезан са Шолцом оптужен за пореску превару од 280 милиона евра

0

Везе 81-годишњег Кристијана Олеаријуса са немачким канцеларом и бившим градоначелником Хамбурга Олафом Шолцом под истрагом тужилаца

Сувласник једне од најстаријих приватних банака у Немачкој оптужен је да је организовао пореску превару тешку 280 милиона евра у оквиру свеобухватније мреже варања државе.

Суђење 81-годишњем Кристијану Олеаријусу, бившем председнику хамбуршке банке „ММ Варбург“ представља ескалацију скандала „кам-екс“, а његове везе са немачким канцеларом и бившим градоначелником Хамбурга Олафом Шолцом су под истрагом тужилаца, пише „Фајненшел тајмс“.

Такозвани „кам-екс“ скандал је била шема широм Европе која је укључивала више десетина банака и бројних трговаца и компанија који су једни другима позајмљивали акције, а затим су лажно пријавили плаћање пореза на ове трансфере како би затражили повраћај пореза од најмање 11 европских влада. Немачка влада је изгубила око 30 милијарди долара у овој шеми, а на враћању овог новца ради откако је скандал избио у јавност 2017. године.

Немачки посланици позивају на истрагу Шолцове наводне умешаности у банкарски скандал

У понедељак је веће од пет судија у Окружном суду у Бону саслушало оптужбе у којима се наводи да је Олеариус од 2006. године учествовао у организовању оваквих трансакција, које су се одвијале између 2007. и 2011. године, и да је банка добила 280 милиона евра на основу незаконитог повраћаја пореза.

Тужиоци наводе да је Олеаријус био потпуно свестан да су ‘кам-екс’ трансакције биле профитабилне само због пореске преваре и да је потписао лажне пореске пријаве банке. Ако буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице, Олеариус би могао бити осуђен на до 10 година затвора.

Везе са Олафом Шолцом

Тужиоци такође тврде да је банка „Варбург“ намерно основала инвестиционе фондове како би искористила пропуст у пореском законику, а да је Олеаријус обмануо пореске званичнике. Тужилаштво је такође саопштило да је он лобирао код Шолца док је био градоначелник Хамбурга, и да су се њих двојица састајала неколико пута.

Тужиоци, међутим, још не наводе да је Шолц учинио било какав прекршај.

Град Хамбург је повратио средства изгубљена на повраћају пореза тек након што је то наложило министарство финансија у Берлину, што је ретка интервенција савезне владе годинама касније.

За састанке Шолца и Олеаријуса, које у почетку није обелоданила влада Хамбурга, јавност је сазнала тек када су дневници банкара процурили у штампу. Од њих је потекао политички скандал који се заснивао на питању је ли градоначелник играо икакву улогу у првобитној одлуци града Хамбурга да се одрекне права на тужбу.

Канцелар негира било какву недозвољену интервенцију, а рекао је да се не сећа детаља својих састанака са Олеариусом.