Прочитај ми чланак

Немачки АфД: Албански шовинизам неприхватљив у Европи, Косово је Србија!

0

Партија Алтернатива за Немачку (АфД) је према последњим истраживањима најпопуларнија у Немачкој, а иначе је братска странка српског покрета Двери. Реаговала је поводом ситуације на Косову и Метохији.

Портпарол за спољнополитичка питања Алтернативе за Немачку (АфД), посланик у Бундестагу Петр Бистрон поручио је да је признање Косова била грешка.

foto: printscreen

Бистрон је у интервјуу за Косово онлајн оценио као неприкладан покушај косовског премијера Аљбина Куртија да Србе прикаже као “вазале Русије“, а Албанце као жртве, додајућу да његов “етноцентрични шовинизам“ не би требало толерисати у Европи.

Он је, на питање како би оценио актуелну политичку ситуацију на Балкану, рекао да је његова партија изузетно забринута због ескалације насиља. Подсећа И на чињеницу да, упркос масовном војном присуству међународне заједнице, конфликтии између косовских Албанаца и Срба нису решени у протекле 24 године.

“Признање Косова је била грешка, као и једнострана подршка Запада Приштини”, истакао је он.

Говорећи о последњок ризи на северу КиМ, Бристон истиче да је Куртијев покушај да демонизује Србе и прикаже их као вазале Русије, а Албанце на Косову као жртве, неприкладан.

“Међутим, то одговара уобичајеном наративу у земљама у којима доминирају САД: свако ко стане на пут америчким интересима тренутно се дискредитује као агент Москве. Етноцентрични шовинизам који практикује Курти не би требало толерисати на европској политичкој сцени, а камоли да га подржава било која европска влада”, рекао је он.

На питанеј шта он саветује Србина на КиМ, одговара: “Саветујем уздржаност на протестима и истовремено непопустљивост у политичким захтевима. У праву су. НАТО бомбардовање Југославије било је неправда. Насилно отцепљење покрајине Косово од територије Југославије било је неправда. Нешто што је створено из неправде не може дуго да опстане. Останите доследни. Косово је Србија.”