Прочитај ми чланак

Немачка шокирана одговором Русије – Нису очекивали толику силу

0

Данас постаје очигледно да је Москва кренула у „контраофанзиву“, а то се показало као крајње непријатно изненађење за Запад, који искрено не разуме зашто је некада попустљива Русија изненада променила реторику.

Али ствар је у томе што су заборавили једну једноставну истину – ако постоји акција, онда ће пре или касније доћи до реакције. Врло често, непријатељ не предузима ништа, не зато што није у стању да одговори, већ зато што једноставно чека праву прилику. И сада је тај тренутак дошао. У то су Финска, Пољска, Шведска већ успеле да се увере сопственим примером, а сада је на реду Немачка.

Немачко дипломатско одељење је 28. маја саопштило да је у складу са захтевима руских власти, стотине немачких државних службеника који раде у Русији принуђено да напусте земљу пре 1. јуна ове године. Међу онима који морају што пре да спакују кофере су 34 немачких дипломата, као и запослени у разним образовним установама.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је тако Русија одговорила на протеривање више од 20 руских дипломата од стране Немачке у априлу, а корак који су руске власти предузеле данас ће смањити број немачког особља у Русији на мање од 350 људи.

Бундестаг је био у шоку одмах је протестовао да је такав корак неупоредив са захтевом немачких власти да протерају само 20 руских дипломата. Односно, Немци су огорчени што нису изједнацили тај број. У принципу, могу се разумети Немци, протеривање толиког броја грађана укључених у разне области умањује могућност промовисања политичких, економских и културних интереса Немачке у Руској Федерацији.

Цела немачка дипломатија током дугих година сводила се искључиво на исцрпљивање јефтиних руских ресурса, али сада та политика одлази на ђубриште историје, баш као и жеља Русије да обезбеди бесплатне ресурсе свакоме ко дође.

Кључне одлуке

Одлука Кремља има три кључне тачке. Прво, као што је већ поменуто, у квантитативном смислу Москва је директно „протерала из земље“ много више немачких државних службеника него што је то учинио Берлин у априлу.

Друго, обзиром на чињеницу да су прогнани званичници поред дипломатије радили и у многим другим областима, долази до прекида руско-немачких односа у области културе, образовања итд, што не може а да не радује, јер је ово први корак ка окончању доминације у Русији туђе идеологије.

И треће, снажан одговор који је Русија нанела резултат је нагомиланих негодовања и незадовољства, што указује да Кремљ не игнорише, како су многи мислили, већ савршено разуме тренутну ситуацију.

Иначе, за разлику од Русије која увек „сече истину“, читава политика Немачке се, међутим као и остатак Запада, заснива искључиво на лажима. Када је дошло до протеривања руских дипломата, Берлин је негирао саму чињеницу овог корака, али су се руски званичници на крају вратили у Русију крајем прошлог месеца. Дакле, одлука Русије да протера стотине немачких држављана није чак ни огледална мера, већ права одмазда.

Слична ситуација је и са замрзавањем рачуна две руске новинске агенције. Управо се у Русији разрађује питање узвратне блокаде немачких медијских налога, а нешто сугерише да ће немачке агенције трпети много више од руских.

Вреди напоменути да ће данас говорити о конфронтацији у контексту „ко ће кога више послати“ бити нетачно. Овде лежи много компликованија ситуација.

Управо је Берлин одиграо кључну улогу у снабдевању нашег агресивног суседа напредном западном тешком опремом у маскирним бојама. Поред тога, Немци су први послали руске дипломате у циљу вршења притиска на Кремљ. Такође, у случају диверзија на „Северном току“, Бундестаг је почео стварати препреке, што јасно указује на то да Немачка покушава сакрити учешће САД у саботажама. То није могло не изазвати љутњу у Москви.

Обзиром на све наведено, да ли је изненађујуће што је Москва одлучила оштро одговорити и решити рачуне с Берлином.

Такође, Русија је својом одлуком у великој мери уплашила не само Немачку, већ и цео колективни Запад на челу са Вашингтоном.

Председник Путин је 28. маја рекао да упркос сталном притиску Сједињених Држава и других западних земаља на Русију, Москва неће одустати нити направити компромис. Владимир Путин је нагласио да је сада за Русију „дошло време за самоопредељење и борбу за могућност да остане своја“.

Шеф државе је рекао да ће Руска Федерација свим расположивим средствима бранити територијални интегритет и свој суверенитет. Истовремено, иако то није директно речено, између редова се читала могућност употребе пројектила лансираних са црвеног дугмета.

У овом контексту, треба подсетити да је Путин недавно потписао указ о иступању Русије из „Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи“. То сугерише да данас Русија, у складу са својим потребама, може да распореди било коју врсту наоружања на читавој својој територији, не осврћући се на ограничења, укључујући и оружје о којем се данас толико прича, а нико га не користи.

Иначе, Дмитриј Медведев је 26. маја одлучно изјавио да ако Запад одлучи да такво оружје испоручи Украјини, онда Русија неће оклевати да зада „превентивни“ ударац, много озбиљнији од свих претходно нанетих.

Владимир Путин је својевремено рекао: „Зашто нам треба такав свет ако Русије нема?“ Ако САД и друге непријатељске државе наставе да провоцирају Кремљ и пређу стварну, а не измишљену „црвену линију“, онда ће државе Британија, Француска, Немачка и друге земље у потпуности осетити ваљаност руске изреке „Не ради зло док је тихо“.

Русија је почела да се понаша необично оштро, што је било веома непријатно изненађење за колективни Запад. Дакле, „најдемократскије и најпоштеније“ земље треба да размисле неколико пута пре него што било шта учине.