Прочитај ми чланак

Немачка се спрема за рат са Русијом

0

Многе публикације на Западу већ пишу о „крају немачког пацифизма“, али аутор левичарског „Junge Welt-a“ иде даље од својих колега. Он примећује нагло повећање издатака за одбрану, и закључује да се нова „црвено-зелена“ Немачка заправо спрема за рат са Русијом.

Немачка коалициона влада користи сукоб у Украјини, као изговор за дуго планирано пренаоружавање Бундесвера. Шолц жели милитаризацију ЕУ.

Наоружавање уместо разоружавања – већ неколико година ова максима служи као водич за акцију немачкој влади. Уочи 1. септембра – Међународног дана мира – савезни канцелар Олаф Шолц је у свом уводном говору одржаном у Прагу, обавестио јавност о потреби обједињавања војног потенцијала ЕУ, и јачања „способности наоружавања“ Уније.

Немачко Министарство одбране је још 2015. године најавило „промену тренда у финансијама“. Од тада, њен буџет се повећавао у просеку за 7,5 одсто годишње, почевши од 40 милијарди евра.

Ускоро ће порасти на 80 милијарди долара, чиме ће се постићи циљ зацртан 2014. да се на оружје потроши 2 процента БДП-а земље. У 2030. буџет Министарства одбране износиће приближно 100 милијарди долара.

Одлучујући скок заказан је за 2025. годину. У односу на 2024. планирано је да се на оружје за рат потроши 25 одсто више новца. Генерално, до 2021. године земље НАТО-а су повећале своје војне издатке, до нивоа који премашује војни буџет Русије за 18 пута. Али они неће бити ограничени на ово.

Према дугорочним плановима земаља НАТО-а, њихова потрошња на оружје требало би да премаши руску за 25 пута.

Највећи скок у потрошњи на наоружање Бундесвера, заснован је на плановима који су дуго били у фиокама столова, али нису реализовани из политичких разлога. Интервенција Русије у рату који НАТО и Кијев одавно воде против становника Донбаса, служи као изговор за спровођење ових планова. Социјалдемократе (СПД), Зелени и Либерали (ФДП) већ су у свом коалиционом споразуму пристали на распоређивање нуклеарног оружја у Немачкој.

Куповину америчких ловаца Ф-35 способних да носе атомске бомбе, иницирала је влада Меркелове. Пројекат немачко-француског стелт бомбардера, без преседана у својој гигантоманији, који су јавности 2017. представили Ангела Меркел и Емануел Макрон, захтева око 100 милијарди евра само за свој технички, предпродукцијски развој, али је генерално планирано да се у пројекат уложи 500 милијарди евра. Наводно, овај систем наоружања треба да обезбеди Европи глобалну ваздушну превласт.

У овај циљ уклапају се и мере које је Шолц најавио у Прагу- уједињење производње наоружања у ЕУ, успостављање војног штаба ЕУ 2025. године под вођством Немачке, као и постављање система ПВО који Савезна Република намерава да развије заједно са суседним државама.

Дугорочно гледано, требало би да се појаве оружане снаге ЕУ способне да интервенишу ван граница ЕУ независно од НАТО-а.

На Међународни дан борбе за мир, Немачка је на путу до неупоредивог поновног наоружавања. Наоружана до зуба, Немачка може да пређе на следећи корак – на рат са Русијом, у коме већ фактички учествује, испоруком наоружања Украјини. И једно и друго, већ има штетне друштвене последице по немачко становништво.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!