Прочитај ми чланак

Немачка одбила разговоре са Пољском о ратној репарацији из Другог светског рата…

0

Немачка је одбила најновији захтев пољске Владе да исплати огромну репарацију за разарања током Другог светског рата, поручивши у дипломатској ноти да је то питање "затворено", саопштило је данас Министарство спољних послова Пољске.

Пољска процењује губитке у Другом светском рату које је изазвала Немачка на 6,2 трилиона злота (око 1,40 биллиона долара) и тражи ратну одштету, али Берлин је више пута поновио да су сва финансијска потраживања везана за Други светски рат решена, преноси Ројтерс.

„Сумираћу да овакав одговор показује апсолутно непоштовање према Пољској и Пољацима. Немачка не води пријатељску политику према Пољској већ овде жели да изгради своју сферу утицаја и третира Пољску као вазалну државу“, изјавио је Аркадијуш Муларчик, заменик министра спољних послова Пољске.

Додао је да ће даљи дијалог са Немачком у вези са захтевом Пољске бити настављен „кроз међународне организације“.

Око шест милиона Пољака, укључујуц́и три милиона пољских Јевреја, убијено је током Другог светског рата, а Варшава је сравњена са земљом након устанка 1944. године у којем је погинуло око 200.000 цивила.

Године 1953. тадашњи комунистички владари Пољске су се одрекли свих потраживања ратне одштете под притиском Совјетског Савеза који је желео да ослободи обавеза Источну Немачку, наводи Ројтерс.

Владајуц́а пољска националистичка партија Право и правда (ПиС) тврди да је тај споразум неважец́и, јер Пољска у то време није била у стању да преговара о праведној накнади.