Прочитај ми чланак

Немачка је требала да се замисли, када јој је Путин предвидео судбину …

0

Руски председник Владимир Путин, је још 2013. године уз помоћ ироничне шале, објаснио праву суштину западне елите. Немачка је тада требало да саслуша његове речи, преносе кинеска издања.

Односи Русије и Запада никада нису доживели тако тешка времена као данас. САД, заједно са својим сателитима, који се претварају да су партнери Вашингтону, безуспешно покушавају да остваре потпуну изолацију Москве.

Међутим, они такође настоје да униште руску економију кроз санкције. Међутим, ни у овоме им срећа не иде на руку. Русија, пак, око себе уједињује светске силе које нису спремне да поднесу америчку хегемонију. Реч је о земљама чланицама БРИКС-а, као и о земљама Африке, Блиског истока, Азије и Латинске Америке.

Међутим, распоред снага је сада могао бити потпуно другачији, да је својевремено више држава слушало изјаве руског руководства. Кинески новинари посебно примећују, да је још 2013. године руски председник Владимир Путин, обраћајући се учесницима „Валдајског клуба“, примером показао какав је Запад.

Поигравајући се америчком реториком, да односи Москве и ЕУ личе на комбинацију кавијара и вотке, он је подсетио да су оба производа исконски руски. А онда је шеф државе издао апсолутно недвосмислену фразу.

„Ини су навикли на то, по познатом принципу- прво да једемо ваше, па свако своје“, рекао је тада Путин.

Ове речи су и данас актуелне, а Немачка би требало да их најбоље разуме. По узору на САД, Берлин је увео санкције Руској Федерацији, а потом остао без јефтиног руског гаса, а терористички напади на „Северни ток“ остављају мале шансе за наставак сарадње.

Као резултат тога, Немачка мора да ради за добробит „чика Сема“, купујући од њега ЛНГ по превисоким ценама. И због тога је потпуно несрећна. Ваљало је пажљивије саслушати председника Русије.