Прочитај ми чланак

Немачка: Ера раста животног стандарда ближи се крају

0

У наредним деценијама, за највећу европску економију предвиђа се раст од свега један одсто годишње

Према подацима Истраживачког института немачке владе, већ у овом тренутку армија запослених, која тренутно има око 47 милиона људи, престала је да расте, а то у будућности значи смањени привредни раст, извештава „Блумберг“.  

Овај тренутак означава врхунац економског супер-циклуса, који је Немачку, уништену ратом, претворио у једну од најбогатијих земаља света. Ера, у којој су генерације Немаца гледале како њихов животни стандард расте, ближи се крају. „Ти дани су прошли“, објавила је развојна банка КфВ раније ове године. „Основа за даљи раст просперитета се руши.“

Андре Шулте-Зудхоф, власник мале фирме „Шуко“, овог викенда је урадио нешто што није претходних 20 година – придружио се радницима у својој фирми на производној линији. Да би се испоручили ваздушни филтери, није било друге опције.

„То је прилично бизарно“, рекао је 46-годишњи извршни директор. За „Шуко“, као и хиљаде других малих компанија широм Немачке, таква „уска грла“ постају све чешћа.

Оно што недостаје је радна снага.

Недостатак немачке радне снаге ће поткопати економски раст и појачати инфлаторне притиске. Све то представља посебан проблем за производне фирме, које су окосница највеће европске економије. Током наредне деценије, понуда радне снаге ће се смањити за још три милиона људи, или за седам одсто, осим ако пензионисане Немце не замене мигранти.

Мигранти, политички осетљиво питање

Немачкој привреди је потребно 400.000 придошлица годишње. Ова бројку било је могуће остварити у прошлости. Мигранти су у Немачку у последње време долазили претежно из Сирије и Украјине. Сада су бирачи постали скептични према идеји да мигранти могу подстаћи раст. После пет година, само око половине избеглица пронашло је посао.

Заправо, број радно способног становништва у Немачкој достигао је врхунац крајем прошлог века. Немачка је успела да спречи демографски пад, захваљујући милионима имиграната и све већем броју радно активних жена. Оба тренда бледе у тренутку када се бејби-бумери пензионишу.

То значи да ће се привреда ослањати на повећање продуктивности радника како би покренула експанзију. Као последица тога, према пројекцијама „Блумберга“, мало је вероватно да ће укупан раст током наредних деценија прећи један одсто.

Међународни монетарни фонд има веома сличну, суморну перспективу: „Старење становништва у наредним годинама наставиће да се убрзава“, рекао је новинарима Кевин Флечер, шеф мисије ММФ-а за Немачку.

Према „Блумбергу“, Немачка се суочава са већим успоравањем демографског раста него било која друга западна држава. Само Јапан, који је историјски затвореније друштво, и са нижом стопом учешћа жена, у томе је одмакао даље од Немачке.

Миграција је била велика благодат за немачку економију и, како тврди „Блумберг“, остаје најбољи начин да се промени смер у коме се креће земља. Министар рада Хубертус Хајл обећао је да ће влада „предузети све мере“ да привуче квалификоване раднике. Али, талас имиграната из централне и источне Европе се успорава, јер животни стандард у тим земљама достиже немачки.

Немачка је током протекле деценије забележила пораст издавања виза за квалификоване раднике из Индије, Филипина и Индонезије. Хајл ове недеље путује у Латинску Америку, заједно са министарком иностраних послова Аналеном Бербок, у склопу напора да регрутује квалификоване раднике.

Имиграција остаје политички осетљиво питање. Немачко друштво се бори да интегрише милион Украјинаца, који су пристигли прошле године. Локални званичници тврде да нема довољно стамбеног простора, док је подршка антиимигрантској Алтернативи за Немачку у порасту.

Једини излаз, пресељење погона на динамичније локације

У Италији, која би требало да буде следећа земља Европске уније која ће се суочити са озбиљним демографским невољама, само 40 одсто радно способних жена је економски активно, што значи да постоји значајна резерва радне снаге. У Немачкој је стопа учешћа радно активних жена скочила за око 10 процената у последњих 30 година, што ју изједначава са САД.

Још једна значајна група су они у доби за пензионисање. Од 2000. године, Немачка је у томе остварила значајан напредак, али последњих година ова стопа стагнира. Мање од девет одсто Немаца старих преко 65 година ради, у поређењу са скоро 20 одсто у САД.

Годинама, покретач моћног немачког економског мотора била је завидна немачка продуктивност.

Након брзог раста у деценијама пре глобалне финансијске кризе, немачка продуктивност је стагнирала током последњих година. Према подацима Организације за економску сарадњу и развој, од 2015. порасла је за мање од два одсто, у поређењу са око осам одсто у САД.

Шулте-Зудхоф излаз види у пребацивању производних погона на динамичније локације, као што је Мексико, где фирме могу да користе богату понуду квалификоване радне снаге. Ипак, он је песимиста у погледу изгледа за своју земљу. „Можда морамо да прихватимо да се раст дешава негде другде“, закључује Шулте-Зудхоф.