Прочитај ми чланак

Нема ништа од уласка у НАТО: Шведска и Финска нису испуниле захтеве Турске

0

Шведска и Финска до сада нису одобриле турске захтеве за екстрадицију у складу са очекивањима Анкаре, а процес чланства ових земаља у НАТО-у ће бити заустављен у случају неизвршења обавеза, рекао је турски министар правде Бекир Боздаг.

Финска и Шведска су 18. маја, у условима руске специјалне војне операције у Украјини, поднеле захтев генералном секретару НАТО -а за улазак у алијансу.

Турска је најпре блокирала почетак процеса разматрања ових пријава, али су онда 29. јуна, Турска, Шведска и Финска потписале безбедносни меморандум који узима у обзир све забринутости Анкаре.

Турска је заузврат повукла своје примедбе на улазак ове две европске земље у НАТО.

„Позитивна одлука Турске не значи да је процес приступања Шведске и Финске НАТО-у завршен. То је воља да се тај процес покрене. Ако се одрже обећања која су Турској дата у споразуму, Турска ће одржати своју реч. Ако урадите оно што сте обећали, ми ћемо рећи „да“ чланству. У супротном, процес ће бити заустављен. До сада владе Шведске и Финске нису одобриле захтеве за екстрадицију у складу са очекивањима Турске. Особа коју су они изручили нема никакве везе са терористичким злочинима“, цитира министарски лист Milliiet.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!