Прочитај ми чланак

НЕКО ИХ НЕШТО ПИТАО? Земље НАТО-а осудиле референдуме за припајање Русији

0

Земље НАТО-а заједнички су осудиле предстојеће референдуме у ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, наводи се у саопштењу Алијансе.

„Најоштрије осуђујемо намеру да се у регионима Украјине, који су делимично под контролом руских оружаних снага, одрже такозвани референдуми о присаједиењеу ових територија Русији… Фиктивни референдуми који ће бити организовани у Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херсонској области су нелегитимни и представљаће кршење Повеље УН. Земље НАТО-а не признају анексију ових територија“, наводи се у документу.

Најаву делимичне мобилизације у Русији НАТО сматра „ескалацијом“ ситуације око Украјине.

„Одлуке које је донела Русија, између осталог, објаву о делимичној мобилизацији, представљају нову ескалацију рата“, наводи се у документу.

Како се истиче, „Русија има могућност да заустави сукоб“.

У међувремену, британски министар спољних послова Џејмс Клеверли је на састанку Савета безбедности УН о Украјини такође позвао „све земље да одбију да признају било какве резултате“ референдума у овим областима.

Јавне коморе ДНР и ЛНР су 19. септембра упутиле захтеве шефовима република, Денису Пушилину и Леониду Пасечнику, са иницијативом да се хитно одрже референдуми о прикључењу Русији. Следећег дана, власти ДНР и ЛНР саопштиле су да ће референдум бити одржан од 23. до 27. септембра. Такође, 20. септембра су администрације Херсонске и Запорошке области објавиле планове за одржавање референдума у истом периоду.

Председник Русије Владимир Путин обратио се грађанима у среду ујутру поводом ситуације у Донбасу и тока специјалне операције. Он је навео да ће Русија подржати одлуке референдума ЛНР, ДНР, Запорошке и Херсонске области и објавио делимичну мобилизацију у Руској Федерацији, назвавши то одлуком која је у потпуности адекватна актуелним претњама.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!