„Нека се врате одакле су дошли“

0

Чини се да би споразум између Ердогана и његовог колеге Путина могао довести до примирја у Сирији, али питање је до када ће трајати, пише Еурацтив.

Ратом опустошен сиријски северозапад пробудио се у петак релативно мирно, небо без ратних авиона први дан у месецима, након руско-турског споразума о прекиду ватре, пише АФП.

Двојица лидера договорили су сигурносни коридор дуж кључног ауто-пута М4 на северу Сирије, где ће турске и руске снаге касније овог месеца покренути заједничке патроле. Путин је рекао на заједничкој конференцији за новинаре након разговора у Москви да ће споразум “послужити као добра основа за окончање борби“ у Идлибу и за “заустављање патњи цивилног становништва“.

Истовремено су дошле нове информације о насилном поступању грчке граничне полиције на турској граници. Тензије су се на граници распламсале и рано у петак, а с турске стране ограде према грчким граничним полицајцима испаљен је сузавац, преноси ХИНА.

Министри спољних послова су на другачији начин расправљали о поступању према мигрантима на том простору и мигрантима који су прошле недеље похрлили на грчку границу, спољну границу ЕУ.

Естонски министар спољних послова Урмас Реинсалу сматра да су гумени меци легитимно средство одвраћања од миграната.

„Обрана спољне европске границе није хуманитарно, него сигурносно питање, иако има хуманитарне аспекте. Грци могу подузимати све мере како би спречили кршење закона“, рекао је новинарима уочи данашњег састанка.

Холандски министар спољних послова Стеф Блок није био на том подручју па не може проценити ситуацију, али “није на њему да одлучује како ће поступати“ одређена земља. Извукао се, пише Еурацтив.

Велики хуманитарац Боррелл рекао је прије конференције да Турска подноси велики терете и то морамо схватити, “но истовремено морамо схватити да се мигранти користе како би се вршио притисак на ЕУ“. Премијер Андреј Пленковић је поручио да је најбоље да се врате у своја подручја, то јест, укратко од тамо одакле и дошли.

“Мислим да је најпримјереније да се врате натраг, морам врло јасно казати једну ствар. Није ријеч о људима који су тренутно дошли из Идлиба него о људима који су годинама у Турској. Тамо их је око 3,7 милијуна. То је оптерећујуће за Турску, али су они тамо били у организираном прихвату“, рекао је.

А јесу ли расправљали о деци, женама и људима с потешкоћама који су се појавили на границама?

Не, о томе није била реч, бар јер тако потврдила је неименована службеница Европске уније на новинарско питање након јучерашњег неформалног састанка министара спољних послова. Иако је хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман поновио на данашњој конференцији тезу да је “ЕУ организација вредности која промиче владавину права, заштиту људских права и сва она права демократије и права на људски живот и ту је ЕУ снажна у подршци и бризи за цивиле и најрањивије скупине када су у питању жене и деца“.

Данас је јасно дато до знања да су границе Турске и Грчке, односно Блиског истока и ЕУ, затворене. А и да Турска не сме уцењивати.

Пленковић је рекао да је договор који су постигли председници Путин и Ердоган свакако позитиван те да ће ЕУ наставити дијалог с турским председником.

“У интересу је свих чланица, а пре свега је и хуманитарни интерес да људи који су годинама били на територији Турске, а који су сада били трансферирани према грчкој граници не долазе у ситуацију да живе у уверењу да је граница отворена, а томе није тако“, рекао је и Пленковић.

Такођр, Боррел је поручио да ће ЕУ предузети све мере у складу с међународним правом и правом ЕУ како би се испоштовао интегритет граница. Изјавио је да је на подручју потребно хитно деловати како би се решила хуманитарна криза у којој су милиони избјегица који покушавају пронаћи склониште усред зиме, те који морају јести и спавати свакога дана.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!